IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община ще предложи да придобива рушащите се сгради-паметници

Обсъжда се възможността собствениците да сключват договор с общината за ремонт на сгради със средства от различни фондове

18:22 | 18.04.16 г. 4
Столичната община ще предложи да придобива рушащите се сгради-паметници

Обсъждат се възможности за нормативни и законодателни промени, които да позволят на Столичната община да придобива собствеността вурху сгради, които са паметници на културата, чиито собстгвеници не изпълняват проекти за възстановяване. 

Собственикът на такава сграда ще може да сключва договор с общината, за да бъде ремонтирана със средства от различни фондове. После обаче обектът ще бъде предоставен за ползване за обществени цели.

Това ще предложи Столичната община за справяне по казуса с рушащите се паметници на културата, съобщи пред БНР зам.-кметът Тодор Чобанов.  

Председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева поясни, че ще запознае депутатите за нужните законодателни промени по отношение на казуса с рушащите сгради. 

Чобанов посочи още, че са внесени три сигнала за къщи, които са в лошо състояние. "Вече са факт от последните дни нови глоби, които ще ги оповестим при първа подходяща възможност. Става дума за налагане за налагане на максималната санкция от 100 хил. лева", каза още зам.-кметът. 

Според него обаче не става въпрос за хора, които са наследили тези имоти от своите прадеди, които нямат средства за ремонт, а за фирми и инвестиционни компании, които имат финансова възможност да извършат ремонтите. 

"Внесли сме три сигнала до момента: за къщата на Фингов, за къщата на Яворов и за Захарна фабрика", каза Чобанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Я, общината имала средства да оправя сградите, но няма да оправи улиците?!? Когато общината демонстрира ясно разбиране за поддръжката, тогава да изисква такова от другите.П.п. и сега общината има доста възможности да действа,е, трябва да се работи и мисли, но с постоянно променящо се законодателство никой не знае какви са му правата и задълженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
М,да и то с цел, като в "старото" време/масово-касовата приватизация/.Много интересна ще е статистиката Точно Този тип сграден фонд в каква част Вече са собственост на чужденци и чужди фирми. Официално и неофициално.Та, ако могат ще гепат и ще продадат и то се в "името на народа"... , като в едно още по старо време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 години
сега на сградите, после на нивите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Гот, жива национализация. Сега доброволна, после доброзорна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още