IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не ниската раждаемост е проблемът за България

Динамиката на раждаемостта в страната ни не се различава значително от тази в ЕС, а основен проблем остава миграцията

09:43 | 19.04.16 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Емиграцията на&nbsp;предимно млади хора влияе на коефициентите на раждаемост и смъртност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Емиграцията на предимно млади хора влияе на коефициентите на раждаемост и смъртност. Снимка: Ройтерс

След като през миналата седмица НСИ публикува данните за демографското развитие на България през 2015 г., екипът на платформата за статистика Инфограф хвърля поглед назад и прави някои сравнения със средните стойности на страните от днешния ЕС, за да стигне до част от предисторията и двигателите на сегашните процеси.

Раждаемост и смъртност

На първата графика са показани коефициентите на раждаемост и смъртност в България и текущите членки на ЕС за последните шест десетилетия (данните са до 2015 г. за България и до 2014 г. за ЕС). Те се измерват в промили (‰) и показват броя родени/починали на всеки 1000 души от средногодишното население. Когато коефициентът на раждаемост е по-висок от този на смъртност, има положителен естествен прираст на населението и неговият брой се увеличава. Когато е обратното (както е в България след 1989 г.) естественият прираст е отрицателен и населението намалява.

Вижда се, че:

-Динамиката на раждаемостта в България не се различава значително от тази в ЕС. От 1990 г. насам раждаемостта у нас е по-ниска от тази в страните от ЕС, но в периода 2002-2009 г. страната ни се приближава до средните стойности. През 2015 г. раждаемостта в България е 9,2‰ (9,2 живородени на 1000 души население) при средно 10,1‰ за ЕС през 2014 г.

Проблемите у нас са по-ясно видими по линия на коефициента на смъртност, който през 2015 г. достига рекордните 15,3‰ (15,3 починали на 1000 души население).Това е най-високата стойност от 1965 г. насам. В ЕС този показател остава много по-нисък и стабилен, като след 2003 г. дори пада под 10‰.

Миграция

През 2015 г. страната ни са напуснали 29,5 хиляди души, а заселилите се у нас са 25,2 хиляди души, т.е. с 4,3 хиляди по-малко. Възрастовата и полова разбивка на външната миграция показва един от основните източници на ниската раждаемост у нас – високата миграция на жени на възраст 15-29 г. През 2015 г. те са 4,8 хиляди и са два пъти повече от заселилите се 2,4 хиляди. От легендата на графиката може да активирате и данните за миграцията на мъжете, които показват сходни стойности.

В останалите възрастови групи разликите между броя на заселилите се у нас и напусналите страната е много по-малка. Този тип миграция на млади хора оказва дългосрочно влияние както върху раждаемостта, така и върху смъртността и всъщност е основният катализатор на негативните демографски процеси у нас.

Причината е, че намаляващият брой на младите хора води до:

- Цялостен спад на броя на населението, което значи, че, за да изчислим коефициента на смъртност, броят на починалите се разделя на по-малък брой общо население, т.е. смъртността е по-висока;

- Влошаване на възрастовата структура на населението, което също оказва влияние върху коефициента на смъртност, тъй като все по-голям дял от хората в страната са възрастни;

- Спад на потенциалния брой на новородените през следващите години, което оказва влияние и в двете посоки – възрастовата структура се влошава по-бързо, а населението нараства по-бавно (или намалява по-бързо, както е в нашия случай).

Плодовитост

Негативният ефект на външната миграция върху раждаемостта се потвърждава от данните за тоталния коефициент на плодовитост. Той показва средния брой деца, които би родила една жена през целия си фертилен период в зависимост от повъзрастовата плодовитост за съответната година, а разликата между България и страните от ЕС (където има данни само за периода след 2001 г.) е минимална.

Между 1974 и 1997 г. тоталният коефициент на плодовитост у нас намалява от 2,29 на 1,09 деца. Следва период на покачване до 1,66 деца през 2009 г., последван от нов спад до 1,48 деца през 2013 г. През 2014 и 2015 г. тоталният коефициент на плодовитост у нас е 1,53 деца на една жена, което е близко до стойностите за ЕС от 1,58 деца на жена през 2014 г. С други думи: ако всички тези млади жени, които напускат страната, оставаха тук, можем да очакваме коефициентът на раждаемост у нас да бъде още по-близък до този в ЕС.

Така като основен проблем пред демографското развитие на България се очертава миграцията. Страната бива напускана предимно от млади хора, което без непременно да оказва влияние върху тоталния коефициент на плодовитост, дава ефект върху коефициентите на раждаемост и смъртност.

Разбира се, тук роля играят и много други индикатори, като по-ниската продължителност на живота у нас, качеството на здравеопазването и ниският (в сравнение с ЕС) жизнен стандарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Из пресата : "Шокиращи данни излязоха на бял свят. България е на кошмарното трето място в света по смъртност на населението.Това не е някаква неясна статистика, а данни, поставени в справочника на Централното разузнавателно управление на САЩ, където има актуална и прогнозна информация за всички държави.Според изнесените данни смъртността у нас е 14.44 на всеки 1000 души. Преди нас в началото на черната таблица са само Лесото в Южна Африка и Украйна!Невероятно, но факт! Според ЦРУ ние сме повели по смъртност страни като Афганистан, Чад, Нигерия и такива, в които има военни конфликти и умират хора, уцелени от куршуми.В същото време имаме и друг рекорд. Заели сме едно от последните места по раждаемост 8.92 на 1.000 души население. Там пък сме се наредили на 210 място от общо 224 страни.......Кой стопи и изхвърли от България за 26 години 2,6 милиона българи?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 16 rate down comment 5
Илко
преди 7 години
Викате по-добре без българи ? Демократизм ЕС ОТАН и ФАЩ докараха мизерия на България и българите станахме изчезващ вид !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 13 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
С такива "приятели" и "съюзници" врагове не са ни нужни! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Динамиката на раждаемостта в страната ни не се различава значително от тази в ЕС====На диаграмата изобразяваща съотношението раждаемост/смъртност ЯСНО се вижда по години кога показателите ни са ПО добри от тези в Западна Европа ,кога са по лоши и от кога започва този процес на влошаване. Очевадно е че не само миграцията ни е проблем. Тя обаче засилва значително процеса. Е това е и целта на наложената ни бедност - УСКОРЯВАНЕТО на процеса!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
не съм съгласен-след 19та идат при нас...след 23та не е кой знае каква. През 19ти век обаче са много сериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Проблема на България е ,че трябва да се покаем Покаяние е гръцка дума и буквално преведено е промяна ,обнова на ума - морално Господ е казал ''не съм дошъл да призова праведници а грешници към покаяние''Трябва да си променим начина на мислене казано кратко християнството е и начин на мислене - начин на живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИЯ - Патриарха на България също го каза хубаво и точно в интервю за БТА около 01.05.13г. ''всяка криза икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите , които Творецът е установил във Вселената'' - но трябва да се обяснява по-подробно защо незнанието е голямо 50% от вината за сегашното положение носи и БПЦ 2-те предавания ''Църквата на мълчанието и плодовете от това мълчание до днес'' с проф.д-р Дечко Свиленов са много добри - http://***.skat.bg/products.php?type=1&genre=13&page=16Аз обяснявам неща които не са обяснени добре в православните и предавания и съм обяснил за данъците, лихвата , за здравеопазването и ''Василиадата'',''Каритас'' започвайки с малко (авто)биография - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1741150916163135
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Найш кви убави азиатки има ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Епа някои сте като животните - всичко се свежда до размножаване, *** инстинкт :) Ко праиш ве батей, има ли желязо за бране някъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Вие гледате, ние си живеем живота. И процесът не е гурбетчийство, хората не са в чужбина заради пари (далеч не само) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още