IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: България е център на развиваща се иновационна екосистема

София се превръща в едно от най-добрите места за правене на бизнес в региона, коментира държавният глава

12:43 | 19.04.16 г. 6
Плевнелиев: България е център на развиваща се иновационна екосистема

България е център на активно развиваща се иновационна екосистема и е лидер в регион със 150 млн. души население, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на старта на осмото издание на форума за технологии, иновации и инвестиции Webit в София. По думите на държавния глава България е амбициозна, разполага с план, а резултатите вече започват да се виждат, съобщават от прессекретариата на президента.

Според Плевнелиев реформите и предприемачеството са стъпките, необходими за постигането на ускорен икономически ръст. Според него основният въпрос, който стои пред европейските икономики, е дали правителствата могат да се справят с перспективата за нисък икономически ръст и дългосрочна стабилност.

Държавният глава е категоричен, че е необходимо за продължат реформите за постигането на по-добра бизнес среда, интеграция на регионалния и европейския пазар, както и за общ европейски енергиен и европейски цифров пазар. Същевременно трябва да се случат реформите в образованието – ход, който ще помогне на страните да адресират индустриите на бъдещето.

„Следващата голяма идея може да се роди навсякъде, и тук, в България. Имаме всички предпоставки да успеем“, коментира Росен Плевнелиев. По думите му във всичко това трябва да бъдат привлечени и младите. Президентът подчерта, че младите таланти на страната са я поставили сред петте най-талантливи нации в света в областта на математическите науки, информационните и комуникационните технологии и природните науки.

София се превръща в едно от най-добрите места за правене на бизнес, заяви държавният глава, допълвайки, че именно в нея са позиционирани лидерите на новата икономика.

„Нашата мисия е да превърнем София в бизнес център на региона“, заяви държавният глава.

България е двигател на реформи и е фактор на стабилност в региона, коментира още Плевнелиев. Като един от успехите на страната той посочи създаването на "София Тех Парк", с който страната може да се утвърди като регионален център в областта на високите технологии.

Държавният глава подчерта още, че само в сектора на информационните технологии през последните 10 години са създадени повече от 17 хил. работни места, а перспективата е те да се увеличат два пъти до 2020 г.

Президентът изрази подкрепа за всеки проект, който може да допринесе за утвърждаването на страната като регионален лидер в предприемачеството.

„Да бъдеш предприемач, означава да вземеш бъдещето в собствените си ръце“, каза още държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Този човек незнам защо се нави да става президент..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
Една латерна може да свърши същата работа, доста по-евтино. Само дето не може да го докара на ухилване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
toto 2
преди 7 години
Той поне повтаря една положителна мантра...Другите и това не правят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
България е нещо като първият ром от р.омс.ката мааала започнал 1-ви клас на основното си образование. И едноокият може да бъде лидер в маалата на слепците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Абе Инвестора , защо всичките ви статии за Плевнелиев звучат все по един начин...поръчката и моделът са такива нали ! В такива случаи е най добре просто да помълчим !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още