IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Ненов – първият български фотограф с "Пулицър"

Той е част от отличения екип на Ройтерс и New York Times за фоторепортажите за бежанците

17:56 | 19.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Отличената снимка на&nbsp;Ненов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отличената снимка на Ненов. Снимка: Ройтерс

Първият българин, който става носител на влиятелната награда "Пулицър“, e фоторепортерът на агенция Ройтерс Стоян Ненов. Ненов е част от екипа на Ройтерс, спечелил заедно с New York Times престижната награда благодарение на отразяване на гореща новина със снимки за мигрантската криза в Европа.

 

Галерията на агенцията, свързана с бежанската криза, съдържа 17 снимки, една от които е именно на Ненов. Сред останалите членове на екипа на Ройтерс са Янис Бехракис и фоторепортерите от New York Times Маурисио Лима, Сергей Пономарьов, Тайлър Хикс и Даниел Етер. Признанието е за дейността им по отразяването на драмата на стотиците хиляди имигранти, пристигащи в Европа или загубили живота си или свои близки по пътя към континента.

Ненов е част от екипа фоторепортери на Ройтерс от над десет години. Една от снимките, привлекли най-голямо внимание, е направената през август 2015 г. от Ненов снимка на полицай, който на гара Гевгелия в Македония се опитва да попречи на мъж да се качи на влак през прозореца. В този момент българинът е в лагера Идомени на гръцко-македонската граница, където продължава да работи по темата с мигрантите от Сирия.

New York Times спечели "Пулицър" за най-добър международен репортаж за отразяване на тежкото положение на жените в Афганистан. AFP взе награда за журналистика в служба на обществото за разследване на трудовите злоупотреби в индустрията на морските храни. Washington Post бе отличен за национален репортаж за създаването на национална база данни за това колко често и защо полицията в САЩ стреля, за да убива.

Вестник Los Angelos Times спечели наградата за отразяването на гореща новина във връзка с терористичното нападение в американския град Сан Бернардино, а The Tampa Bay Times и The Sarasota Herald-Tribune бяха наградени за разследването на журналистите за тяхна история за психиатричните болници във Флорида.

Наградите "Пулицър" са учредени през 1917 г. на името на американския журналист и издател Джоузеф Пулицър.

Още снимки на Ненов вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още