IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България – отново най-слабото звено в ЕС по свобода на медиите

Страната ни продължава да потъва с ускорено темпо в класацията на „Репортери без граници“

12:18 | 20.04.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: Репортери без граници</em></p>

Илюстрация: Репортери без граници

Свободата на медиите в България продължава да се влошава за поредна година. И през 2015 г. България бе на последно място от страните членки на ЕС в класацията за свобода на словото, но през тази година се смъква от 106-то на 113-то място по свобода на медиите от общо 180 страни в новата класация на базираната в Париж международна организация "Репортери без граници". Така държавата ни губи седем позиции в сравнение с миналата година, след като през 2015 г. слезе надолу с шест места.

„Последното място сред ЕС се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, директор на разузнавателна агенция (очевидно невярна вече информация - бел. ред.) и собственик на „Нова българска медийна група", която притежава шест вестника, пишат от „Репортери без граници“ в профила на страната ни. От организацията допълват, че журналистите в България са принуждавани да разкриват източниците си и възпрепятствани да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната. 

От организацията не са пропуснали и скандала с премахването на 90 политически карикатури на Чавдар Николов от сайтове на Нова телевизия, като ги назоват „неприемлив акт на цензура“. Припомня се, че притежаваната от шведската медийна група MTG и управлявана от французина Дидие Щосел Нова ТВ премахна всички карикатури на 14 април, изтъквайки като причина „изтичане на договор“. По-късно от телевизията предложиха нов контракт на Николов, а лично самият премиер Бойко Борисов в интервю за конкурентната bTV заяви, че „ако е вярно, както прочетох, че Чавдар Николов има нов договор за 4700 лева, той взема повече от премиера. Излиза, че съм му направил огромна услуга на този човек. Може да започне и с коса да ме рисува". От коментарите на Борисов по темата пък стана ясно, че възприема скандала като удар срещу правителството и срещу него самия.

„Седмицата на преговорите: Борисов снощи каза какъв договор са ми подготвили от Нова. Моля господинът премиер да ме информира и за следващата ми карикатура", написа във профила си във Facebook карикатуристът.

Иначе в публикувания днес годишен доклад "Репортери без граници“ стига до извода, че свободата на медиите по света е в "дълбок и тревожен упадък" заради натиска на властите и компаниите.

World Press Freedom Index подчертава влошаването в световен мащаб на свободата на информация през 2015 г. Войните, нарастващите заплахи, насилието по време на демонстрации и икономическата криза са главните виновници за това свободата на словото да е в отстъпление.

„Всички показатели бележат влошаване. Много държавни органи се опитват да си върнат медийния контрол в съответната страна, страхувайки се от прекалено открит обществен дебат", казва Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници", цитиран от БТА. „Навлизаме в нова ера на пропаганда, когато новите технологии дават възможност евтино да се разпространява информация под диктовка. Днес за всички власти става все по-лесно да се обръщат директно към публиката чрез новите технологии", подчертава Делоар.

Финландия запазва първото си място в Индекса на медийната свобода за шеста поредна година, следвана от Холандия и Норвегия.

Макар че Европа остава зоната, където медиите са най-свободни, някои страни, например Полша, рязко са влошили позициите си в класацията, след като властите са затегнали контрола си над медиите (47-мо място, надолу с 29 места след 18-то място в миналогодишния индекс). В Унгария правителството също се опитва да ограничи свободата на медиите, отбелязва AFP. Във Франция (която е паднала със седем места в класацията и вече е 45-та), много бизнесмени с интереси извън медийната сфера притежават значително мнозинство от частните медии на национално ниво, констатира докладът. 

Журналистите в Близкия изток и Африка са били жертва на тероризъм, въоръжени конфликти и сплашване от властите. В Латинска Америка репортерите са били ограничени от организирана престъпност, насилие и корупция. Журналистите в САЩ са били подложени на киберследене.

Според доклада медийната свобода е западнала и в демократични държави в Източна Азия като Япония и Южна Корея, а в Китай "комунистическата партия е издигнала потискането до нови висоти".

В постсъветското пространство свободата сериозно се влошава, като много страни следват примера на Русия, където критиците на правителството са подложени на преследване. Забележително изключение е Украйна, където има подобрение благодарение на намаляването на насилието в сепаратисткия конфликт на изток и осъществяването на определени реформи, въпреки че продължават да съществуват множество проблеми.

"Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеалната ситуация.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"И това ли им беше демокрацията..."Демокрацията , крейзи , е като каца с *** и най отгоре два пръста мед...и кой не скача е червен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
crazy365
преди 7 години
Ако в Китай комунистическата партия е издигнала потискането на нови висоти, то в България това го прави ТЪПАТА ПАРТИЯ и нейния НЕВЕРОЯТНО *** лидер. И това ли им беше демокрацията...всеки илитерат да се издига във властта?! Това е направо трагично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
IQ96
преди 7 години
Не приемам за достоверно това класиране. Наистина положението не е добро, но 113то не може да е вярно. Ние сме във втората ппо-лоша половина, а сигурно са поставили Македония и Турция по-високо от нас.И след като плюха толкова срещу Полша и Унгария, които забележете прокараха ЗАКОНИ ограничаващи свободата на словото, пак са далеч по-напред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Repoman
преди 7 години
Тази вашта телевизия Европа хич не е независима, а си е партийна на вашта си партия ГЕРБ. За каква свобода говориш? То почти не станаха независими медии, всички станаха партийни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
s3
преди 7 години
Нека да не вярваме в това твърдение, медиите ни са свободни. И е така вече почти 10г. и повече дори.Ето, днес нашата телевизия, ТВ Европа, прави 15г. и всички от партията ни са на честването, и г-н Борисов, и г-н Цветанов. Така че няма как да се каже че медиите ни не са свободни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Кучев: аз го изпитвам ВСЕКИДНЕВНО !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
''Медиите имат обществена функция да осигуряват достоверна и общественополезна информация на обществото като цяло... Поради своята роля на посредници в информационния процес, медиите са уязвими на завладяване и подчинение на частни интереси, които могат да ги използват за цели, различни от "общото благо" - http://glasove.com/categories/interviuta/news/za-svobodata-na-slovoto-i-za-slovobludstvotoВоди се информационна война - Психологическата война (Психовойната) се изразява в планирано използване на пропагандата и други психологически методи с основната цел да се повлияе върху мнението, чувствата, отношението и поведението на дадена вражеска група, в името на постигането на националните интереси. (Из Наръчник на американската армия). - http://***.dokumentalni.com/?p=1927Немски Журналист: ЦРУ Контролира Медиите в Европа - https://***.facebook.com/bultimes/videos/504308229721932/Британските служби в интернет - https://alterinformation.wordpress.com/2015/12/30/851891691691/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Свобода и свободията са различни неща както и пропагандата а градивната критика,казването на истината е с цел покаяние - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Господ Иисус Христос е казал ''за всяка празна дума която кажат човеците ще отговарят в съдният ден''/Мат.12:36/Тоест ''4-власт'' трябва да внимават повечеТемата е голяма но политици и т.н. олигархия трябва да разберат казаното от Господ ''няма нищо тайно което да не се узнае и скрито което да не се открие'' тоест нищо не може да се скрие от Бог ,и ''дълго време ни търпи,понеже не желае да погинат някои ,а всички да се обърнат към покаяние''/2.Петр.3:9/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
България отново най-слабото звено в ЕС по свобода на медиитеСтраната ни продължава да потъва с ускорено темпо в класацията ........--------------------------------------------------------------------------------------------------------а сефте даже съм го изпитал на собствен гръб и то тука .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Държава, в която хората нямат право да използват задължителният книжовен език, но са принудени да назовават някакви индивиди с име на спиртна напитка - свобода на словото очевидно НЯМА... дори по времето на "комунизмът" нямаше такава дива и безскрупулна цензура !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още