IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България – отново най-слабото звено в ЕС по свобода на медиите

Страната ни продължава да потъва с ускорено темпо в класацията на „Репортери без граници“

12:18 | 20.04.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: Репортери без граници</em></p>

Илюстрация: Репортери без граници

Свободата на медиите в България продължава да се влошава за поредна година. И през 2015 г. България бе на последно място от страните членки на ЕС в класацията за свобода на словото, но през тази година се смъква от 106-то на 113-то място по свобода на медиите от общо 180 страни в новата класация на базираната в Париж международна организация "Репортери без граници". Така държавата ни губи седем позиции в сравнение с миналата година, след като през 2015 г. слезе надолу с шест места.

„Последното място сред ЕС се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, директор на разузнавателна агенция (очевидно невярна вече информация - бел. ред.) и собственик на „Нова българска медийна група", която притежава шест вестника, пишат от „Репортери без граници“ в профила на страната ни. От организацията допълват, че журналистите в България са принуждавани да разкриват източниците си и възпрепятствани да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната. 

От организацията не са пропуснали и скандала с премахването на 90 политически карикатури на Чавдар Николов от сайтове на Нова телевизия, като ги назоват „неприемлив акт на цензура“. Припомня се, че притежаваната от шведската медийна група MTG и управлявана от французина Дидие Щосел Нова ТВ премахна всички карикатури на 14 април, изтъквайки като причина „изтичане на договор“. По-късно от телевизията предложиха нов контракт на Николов, а лично самият премиер Бойко Борисов в интервю за конкурентната bTV заяви, че „ако е вярно, както прочетох, че Чавдар Николов има нов договор за 4700 лева, той взема повече от премиера. Излиза, че съм му направил огромна услуга на този човек. Може да започне и с коса да ме рисува". От коментарите на Борисов по темата пък стана ясно, че възприема скандала като удар срещу правителството и срещу него самия.

„Седмицата на преговорите: Борисов снощи каза какъв договор са ми подготвили от Нова. Моля господинът премиер да ме информира и за следващата ми карикатура", написа във профила си във Facebook карикатуристът.

Иначе в публикувания днес годишен доклад "Репортери без граници“ стига до извода, че свободата на медиите по света е в "дълбок и тревожен упадък" заради натиска на властите и компаниите.

World Press Freedom Index подчертава влошаването в световен мащаб на свободата на информация през 2015 г. Войните, нарастващите заплахи, насилието по време на демонстрации и икономическата криза са главните виновници за това свободата на словото да е в отстъпление.

„Всички показатели бележат влошаване. Много държавни органи се опитват да си върнат медийния контрол в съответната страна, страхувайки се от прекалено открит обществен дебат", казва Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници", цитиран от БТА. „Навлизаме в нова ера на пропаганда, когато новите технологии дават възможност евтино да се разпространява информация под диктовка. Днес за всички власти става все по-лесно да се обръщат директно към публиката чрез новите технологии", подчертава Делоар.

Финландия запазва първото си място в Индекса на медийната свобода за шеста поредна година, следвана от Холандия и Норвегия.

Макар че Европа остава зоната, където медиите са най-свободни, някои страни, например Полша, рязко са влошили позициите си в класацията, след като властите са затегнали контрола си над медиите (47-мо място, надолу с 29 места след 18-то място в миналогодишния индекс). В Унгария правителството също се опитва да ограничи свободата на медиите, отбелязва AFP. Във Франция (която е паднала със седем места в класацията и вече е 45-та), много бизнесмени с интереси извън медийната сфера притежават значително мнозинство от частните медии на национално ниво, констатира докладът. 

Журналистите в Близкия изток и Африка са били жертва на тероризъм, въоръжени конфликти и сплашване от властите. В Латинска Америка репортерите са били ограничени от организирана престъпност, насилие и корупция. Журналистите в САЩ са били подложени на киберследене.

Според доклада медийната свобода е западнала и в демократични държави в Източна Азия като Япония и Южна Корея, а в Китай "комунистическата партия е издигнала потискането до нови висоти".

В постсъветското пространство свободата сериозно се влошава, като много страни следват примера на Русия, където критиците на правителството са подложени на преследване. Забележително изключение е Украйна, където има подобрение благодарение на намаляването на насилието в сепаратисткия конфликт на изток и осъществяването на определени реформи, въпреки че продължават да съществуват множество проблеми.

"Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеалната ситуация.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Кво им е на медиите в България...бачкат си , ми те са свободни като ромски оркестър ...каквото им поръчат туй свирят . По голема свобода...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още