IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори са против блокада на българско-гръцката граница по Великден

През една трета от денонощието ще се осигурява пропускане на превозни средства, съобщават превозвачи

11:25 | 21.04.16 г. 9
<p>
	Блокада на българо-гръцката граница от февруари. <em>Снимка: БТА</em></p>

Блокада на българо-гръцката граница от февруари. Снимка: БТА

Блокада на българско-гръцката граница по Великден ще се отрази трагично на родните туроператори и хотелиери. За това предупреждават те по повод заканата на български превозвачи да затворят границата за почивните дни по Великден като отговор на блокадите в началото на годината от страна на гръцките фермери.

Туроператори призовават превозвачи, които се канят да отмъстят по този начин на гръцките фермери, да преосмислят намеренията си.

Здравка Чимева, представител на туроператор в Благоевград, поясни, че всички туроператори, които имат групи за Гърция в този период, са предплатили или цялата сума, или са направили някакъв депозит. 

Хотелиерите няма да възстановяват суми, а туроператорите са платили включително и транспорта, посочи Чимева. По думите й няма да става въпрос само за финансови загуби, а за чисто емоционални, човешки взаимоотношения и състояния.

Пред „Нова телевизия“ изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев обясни, че решението за блокадата по време на великденските и гергоьвденските празници е отговор на блокадата на гръцките фермери.

40 дни българските превозвачи бяха подложени на много сериозен тормоз, бяха поставяни в нечовешки условия", посочи той.

Арабаджиев обясни, че за превозвачите най-приемливият вариант ще бъде за четири часа да бъдат затворени пунктовете, два часа да бъдат отворени.

Така през една трета от денонощието ще се осигурява пропускане на превозни средства.

Арабаджиев се съгласи, че гръцките хотелиери нямат вина за блокадата през февруари, но повтори, че това е отговорът на българските превозвачи, които са последователни в позицията си. "Видяхме, че никой не иска и не може да ни помогне, включително и Европейската комисия", допълни той.

Арабаджиев все още не е наясно дали премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски ще подкрепят българската блокада.

По данни на Института за анализи и оценки около 540 хил. българи ще пътуват за Великден и Гергьовден. Около 140 хил. ще са българите, които ще прекарат празничните дни в чужбина - основно в Гърция, Сърбия и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още