IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките партии против възможността да се гласува с "Не подкрепям никого"

Това крие риск от изкуствено завишаване на прага за влизане в парламента, предупреди Георги Първанов

13:15 | 21.04.16 г. 1
Малките партии против възможността да се гласува с "Не подкрепям никого"

Малките партии в парламента се обявиха против решението на ГЕРБ да комбинира задължителното гласуване с квадратчето: "Не подкрепям никого".

"Това крие сериозен риск от изкуствено и прекалено завишаване на прага за влизане в парламента", предупреди лидерът на АБВ Георги Първанов. Той и представители на "Гергьовден", ББЦ, "Народен съюз", ГОРД на Слави Бинев и други дадоха брифинг в Народното събрание, в който разкритикуваха част от предлаганите промени.

Според бившия държавен глава с квадратчето "Не подкрепям" директно се атакуват малките формации. "Целта е в бъдеще в парламента да има три партии - две основни и един балансьор. Тоест да възродим двуполюсния модел от началото на прехода. Нещо, което във времето е отречено", каза още Първанов. 

Той разкритикува и скоростното приемане на промените в Кодекса от правната комисия, която гласува над 200 параграфа, някои и през нощта.

Той го сравни със сюжета на фейлетона "Угасете свещите" на Алеко Константинов.

Малките формации се обединиха и срещу решението на мнозинството да намали предизборната кампания на 21 дни. Първанов обяви, че партията му ще подкрепи искането на БДЦ за 90-дневна кампания за президентски избори.

Лидерът на АБВ иронизира ГЕРБ с предложение да въведат тридневна кампания - откриване, закриване и ден за размисъл. 

Формациите разкритикуваха и въвеждането на забраната за формиране на местни коалиции.

Те се обявиха и срещу изваждането от избирателните списъци на негласувалите. "Това ще има обратен ефект", категоричен е Първанов.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Неее, нека го има вота! И ако той спечели - да се назначи служебно правителство за 1 пълен мандат и да се разгони майката на дупетатите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още