IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът засилва търсенето на офиси извън София

Проблем за експанзията извън столицата е ниското предлагане на качествени офис площи, не толкова намирането на кадри

14:09 | 21.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Интересът на бизнеса – най-вече от ИТ сектора и аутсорсинг индустрията, към експанзия извън София нараства. Това предизвиква и засилено търсене на офиси в по-големите градове в страната – основно Пловдив, Бургас и Варна, но и Русе и Велико Търново.

Основните предизвикателства пред експанзията на бизнеса обаче са свързани с ниското предлагане на качествени офис площи извън столицата, а не толкова с намирането и задържането на подготвени кадри. Около това мнение се обединиха експерти, които участваха в годишна среща за офис строителство, която се проведе днес в София.

Интересът на фирмите за експанзия извън столицата е свързан с пренасищането на пазара в София и осезаемия недостиг на кадри за задоволяване на нуждите им.

Пламен Андреев, управител на строителната фирма “Планекс”, посочи, че в градове като Бургас и Варна фирмите могат да разчитат и на работна ръка от съседни населени места, особено при наличие на добра транспортна комуникация.

Експанзията към други градове не е свързана само с достъпа до персонал. В София има все повече предизвикателства и със земята за строителство в предпочитаните зони, както и с инфраструктурата. Затова и бизнесът се насочва към по-нетипични за него райони, коментира Адина Уелш от Expo 2000.

На фона на засилената конкуренция между наематели и сгради допълнителните удобства и сертификацията, която гарантира определено ниво на енергийна и друга ефективност, са от първостепенно значение за открояване на пространствата, смятат експертите.

Адина Уелш допълни, че в бъдеще вижда потенциал за развитие на build-to-suit проектите според нуждите на конкретните наематели. В офис сегмента от пазара на бизнес имоти тази практика не е толкова популярна, колкото е в промишленото строителство например.

Тя допълни, че след кризата са изчезнали и спекулантите от пазара на имоти в страната, което предполага в следващите години той да разкрие степента си на зрялост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още