IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турбьорн Ягланд: Проблем в България е въпросът с манталитета

Все още има остатъци от миналото и някои магистрати мислят, че служат на държавата, а не на хората, посочи генералният секретар на Съвета на Европа

14:22 | 21.04.16 г. 3
<p>
	Турбьорн Ягланд. <em>Снимка: БТА</em></p>

Турбьорн Ягланд. Снимка: БТА

Проблем в България е въпросът с манталитета, каза пред журналисти генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, който е у нас заради конференцията на министри на правосъдието и представители на съдебната власт за укрепване на независимостта на съдебната система в държавите от Съвета на Европа, предаде БТА.

По думите на Ягланд все още у нас има остатъци от миналото и някои магистрати мислят, че служат на държавата, а не на хората. Той посочи, че това е проблем при всички постсоциалистически държави, но у нас се забелязва прогрес и нещата вървят в правилната посока.

Ягланд заяви, че доста държави-членки на Съвета на Европа имат проблем с независимостта на прокуратурата от органите на изпълнителната власт и е важно независимостта да се укрепи.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева коментира, че с предстоящи промени в Закона за съдебната власт ще се направи така, че по-висшестоящите прокурори да дават единствено писмени и мотивирани указания на колегите си, които да не водят до промяна във вътрешното убеждение за решаване на конкретните казуси. Тя добави, че ако указанията не съответстват на закона, прокурорите ще могат да отказват да ги изпълнят.

Министърът заяви, че всеки прокурор ще бъде подчинен единствено на административния си ръководител, за да се преодолее критиката, че всички са подчинени на главния прокурор. По думите й пред главния прокурор ще отговарят единствено прокурорите от Върховната касационна прокуратура и ръководителите на апелативните прокурори.

Трябва ни култура на независимост и безпристрастност, ако държавите искат да отделят своите съдилища от завоите, които понякога политиката взима, заяви Турбьорн Ягланд по-рано днес при откриването на конференцията.

Независимостта и безпристрастността на съдиите е основна гаранция, че всички ще бъдат равни пред закона, посочи Ягланд. По думите му през последните години в редица европейски държави доверието в институциите се срива, има гняв срещу банките и финансовите регулатори, недоволство от политическата класа, част от медиите и международните институции.

Когато хората обаче видят, че личните интереси, политическите съображения и корупцията са засегнали и съдилищата, тогава проблемът става особено голям, добави Ягланд. Тогава можем да очакваме големи социални проблеми, защото се разпада системата на върховенството на закона, допълни той.

По думите му има страни, членки на Съвета на Европа, които все още не гарантират в достатъчна степен безпристрастност и независимост на съдебната система. Той посочи, че има тревожни примери с държави, които са били постигнали голям напредък със съдебната реформа, но в тях една подчертано силна изпълнителна власт дърпа целия процес назад. В някои от тези страни съдебните съвети показват признаци за уязвимост и податливост на косвен контрол, каза Ягланд. Той заяви, че е нужна ясна система от конституционни гаранции за взаимоотношенията между трите власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 7 години
Заглавието и под заглавието са толкова в центъра на 10-та, че няма на къде повече. Възможно е това да е така, защото са цитати изречени от гражданин на нормална държава. Няма к`во да се добави просто. Може би единствено, че манталитета е определящ за целокупното БГ население, не само за заемащите ръководни постове. От там и задънената улица за липса на избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Матрялааа, матрялаааа... Така става като приемате държави, само за да си подсигурите военните граници на Европа без оглед на манталитета.Поредната грешка ще бъде приемането на Турция, заради "други съображения" - сигурност, бежанци, НАТО и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още