IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Целта ни е да развием „зелена“ и енергийно ефективна икономика

Да приспособим националните си стратегии за развитие с новите ангажименти от Дневния ред за устойчиво развитие на ООН, апелира държавният глава

19:45 | 21.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Росен Плевнелиев от трибуната в централата на ООН в Ню Йорк. <em>Снимка:&nbsp;Прессекретариат на президента</em></p>

Росен Плевнелиев от трибуната в централата на ООН в Ню Йорк. Снимка: Прессекретариат на президента

Целта на България е да развива „зелена“ и енергийно ефективна икономика, която да съхрани околната среда и да гарантира устойчив икономически ръст за всички граждани. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изказване в рамките на Тематичния дебат на високо равнище относно постигането на Целите на ООН за устойчиво развитие в централата на организацията в Ню Йорк, САЩ.

Държавният глава апелира да приспособим националните си стратегии за развитие с новите ангажименти от Дневния ред за устойчиво развитие, приети през септември 2015 г.

България вече започна работа по механизма за въвеждане на дневния ред до 2030 година със старта на дебата за Националната програма за развитие „България 2030“, заяви президентът, цитиран от прессекретариата.

„Целта ни е да развием „зелена“ и енергийно ефективна икономика, която да съхрани околната среда и да гарантира устойчив икономически ръст за всички граждани“, каза той.

Напредъкът в постигането на Целите на ООН за устойчиво развитие ще зависи от три стъпки, подчерта българският президент – действия на национално ниво, подкрепа за най-уязвимите страни и по-силна Организация на обединените нации.

„Изпълнението на национално ниво не е достатъчно. Ако искаме да постигнем Целите за устойчиво развитие, трябва да обърнем повече внимание на най-уязвимите. Официалната помощ за развитие трябва да се фокусира върху възможностите на хората да вземат решения и да бъдат по-уверени и България активно участва в подкрепящите усилия на ЕС и на международната общност“, заяви държавният глава в изказването си.

Президентът предупреди обаче, че този процес трябва да отчита и проблемите на околната среда. Росен Плевнелиев открои също така като добър инструмент за колективно действие Зеления фонд за климата, в който България също допринася от 2015 г.

Третата важна стъпка за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие, според държавния глава, е „изграждането на по-силна и по-кохерентна, по-прозрачна и по-ефективна Система на ООН за развитие“.

„Докато работим по нашия нов и устойчив модел на развитие, трябва обаче да си спомним за кого в крайна сметка са предназначени Целите за устойчиво развитие. Това са децата!“, заяви още Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че през април, в рамките на Българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа беше приета Софийската стратегия на Съвета на Европа за правата на детето.

„Трябва да подходим природосъобразно, да действаме отговорно и да променим подхода си, ако искаме да постигнем Целите до 2030 година и да оставим на поколенията след нас „зелена“ и просперираща планета“, коментира още президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
Прецедента зелен, но в замяна на това Тиквата презряла... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
България 2030...ако тъй вървят нещата ще я има само 2030.Що не покажете и други снимки , на които се виждат трима четирима полузаспали слушатели в празната зала !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още