IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пробното електронно гласуване може да стане факт още на президентските избори

Забраната за провеждане на социологически проучвания по време на кампания ще отпадне

14:34 | 22.04.16 г.
Пробното електронно гласуване може да стане факт още на президентските избори

Електронното гласуване, макар и пробно, може да стане факт още на президентските избори през есента. Това съобщи председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, след среща в парламента с ръководството на групата на ПФ, на която дойде и премиерът Бойко Борисов.

Срещата е била заради притесненията на патриотите как ще продължи приемането на поправките в Изборния кодекс след обществения отзвук от въвеждането на задължителния вот по тяхно настояване.

Борисов пък изслушал депутатите и оставил решенията в ръцете на законодателите, както му е редът.

Според Цветанов с електронното гласуване на вота за държавен глава през септември ще се даде възможност да се направи анализ, да се промени законодателството и на следващи парламентарни избори вече да се зачита като реален дистанционния вот. 



Той обяви, че ангажимент на правителството е да организира експерименталното гласуване, а не на парламента.

Цветанов смята, че с дистанционния вот българите зад граница също ще бъдат улеснени при упражняване на правото си на глас.

Забраната за провеждане на социологически проучвания по време на кампания ще падне, стана ясно още след срещата.

Според Цветанов напълно реално е през лятото да се проведе референдум, който да съдържа и въпроса за задължителното гласуване, защото макар и да е факт е възможно някои партии да го атакуват пред Конституционния съд.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък коментира, че е много доволен от поправките в Изборния кодекс, особено след като днес беше прието и искането им секции зад граница да се разкриват само в дипломатическите ни представителства.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още