IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Все още не съм видял предложението на МФ за партидите за втора пенсия

Едва ли става дума за премахването на индивидуалните партиди, а по-скоро за общото им управление, коментира вицепремиерът

10:54 | 23.04.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Все още не съм видял предложението на МФ за партидите за втора пенсия

Все още не съм видял предложението на Министерството на финансите (МС) за промяна на Кодекса за социално осигуряване (КСО), насочено към премахване на индивидуалните партиди за втора пенсия. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Той подчерта, че е запознат, че финансовото ведомство е подготвяло подобно изменение на КСО, но въпреки че не е видял законопроекта, публикуван в края на работния петъчен ден, Калфин бе категоричен, че не се премахват индивидуалните партиди.

Социалният министър предполага, че става въпрос за общото им управление и не пожела да коментира.

„Промяната е свързана с инвестиционната дейност и затова МФ е водещо. МТСП няма компетенции по отношение инвестиционната дейност (на пенсионните фондове – бел. авт.) и финансовите пазари“, отговори Калфин на въпроса защо не коментира, като се предполага и че социалното министерство трябва да е работило успоредно с МФ по предложенията.

Ивайло Калфин отсече, че „няма как да не се наследяват парите“ във връзка със записаното в мотивите, че пенсията може би няма да се плаща от индивидуалната партида и при смърт на пенсионера остатъкът от средствата няма да се изплаща на наследниците му.

„Това са частни вноски, които се наслядват“, заяви Калфин, като подчерта правото на собственост върху средствата.

Той предположи, че промяната касае общото управление на вноските по индивидуалните партиди, а не премахването им, с аргумента, че и в първия стълб – в държавното обществено осигуярване, съществуват един вид индивидуални партиди, според които всеки знае какви са направените вноски, което е предпоставка за изчисляване на пенсията на лицето след пенсионирането му.

Калфин оцени и ефектите година и половина от последните промени в КСО, които допускат прехвърляне на средства от индивидуалните партиди от втория стълб на пенсионната система в държавното обществено осигуряване.

Имаме „няколко десетки милиона повече приходи в НОИ“, подчерта социалният министър. Тази година дела на държавната субсидия от 52,5% е свалена на 50,5%, като ще остане под 50%, „което значи че парите на хората в НОИ се укрепват. В следващите години това ще стане по-видимо“, допълни той.

Военни и полицаи си прехвърлиха пенсиите от частните пенсионни фондове в НОИ, като пенсиите им се увеличиха със средно 80 лв. тази година, оцени Калфин и подчерта, че „не са намалели пенсиите на никого“.

Общо 75 млн. лв. пък биха били нужни, ако правителството беше решило да даде допълнителни средства към пенсиите на всички пенсионери за Великден.

„Две трети от пенсионерите получават 50 млн. лв. за Великден. За да получат всички, ще са нужни още 25 млн. лв.“, коментира Калфин във връзка с великденските добавки за пенсионерите, отговаряйки на въпроса защо надбавки не получат всички пенсионери.

„Това не е част от пенсията, а подпомагане на пенсионерите с най-ниски доходи. Пенсията не е насърчителен механизъм а осигурителен, от който зависи колко дълго и какви вноски внасяш“, заяви вицепремиерът. „Несправедливото е, че много хора се пенсионираха преди 2000 г. преди пенсионната реформа тогава. Именно те взимат ниските пенсии.“

Калфин смята инициативата на омбудсмана Мая Манолова да се събират пари за пенсионерите над 300 лв., защото именно пенсионерите с пенсии под 300 лв. ще получат великденски надбавки от правителството, за положителна.

„Гледам положително на всяка благотворителна инициатива“, отговори Калфин политически и добави, че като цяло става въпрос за съпричастност.

Вицепремиерът обърна внимание и на предложенията за сваляне на ДДС върху лекарствата, някои групи хранителните стоки и евентуалните верижни реакции от подобна мярка в други сектори.

„ДДС носи половината от приходите в бюджета. Ако го свалим, държавата няма да може да прави дейностите, които прави. България има едни от най-ниските данъци от ЕС, а вие искате да ги свалим още?!“, заяви той.

Калфин подкрепя всички мерки за избягване неплащането и укриване на данъци, не вижда по какъв начин гръцките фермери ще пострадат от готвената блокада на българо-гръцката граница от страна на родните превозвачи и няма отношение със случилото се във Фонда за лечение на деца в чужбина, който е в правомощията на Министерството на здравеопазването.

АБВ пък би напуснала парламента, ако Изборният кодекс бъде приет във формата, в която бе гласуван през седмицата, коментира Калфин, който каза, че не е решил дали ще бъде кандидат за президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 33 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Любомир Христов, предс. на Института на диплом.финан.консултанти - https://lchristoff.wordpress.com/2016/04/04/10-факта-за-пенсиите-които-не-искат-да-зн/ ПО РАДИОТО - http://bnr.bg/post/100683799/pensiata-ot-darjavnoto-obshtestveno-osiguravane-e-predvidena-da-ne-bade-dostatachnaАз гледам на света глобално в смисъл пенс.фондове ще фалира защото кризата е системна (коментар 15) - http://***.investor.bg/analizi/91/a/ami-ako-greshim-v-razbiraneto-za-ikonomicheskiia-rastej-215565/ Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти ,и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 1
Гари
преди 7 години
Калфин явно си няма хабер от нещата. Индивидуалните партиди изчезват в момента на пенсиониране. Дотогава са наследяеми, след този момент - вече не. Няма как да се наследяват пенсиите щом влязат в общия пул. Ако се гътнеш на следващия момент след пенсиониране - наследниците ти няма да получат нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 12
Атанасио
преди 7 години
Писал съм за здравеопазването и пенсионната система - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/15628751439907142 500 000 бълг.граждани с доход под 296лв. - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/2-243-lv-na-mesec-sa-neobhodimi-za-normalen-jivot-na-chetirichlenno-domakinstvo-205115/е нарушение на Констититуцията и ГЕНОЦИДПо-важното сега е доклада,проучването на Европейският парламент, че в България губим 12-19 милиарда годишно от корупцията и контрабандата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162КАЗАНО ИНАЧЕ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИМА 10% БЮДЖ. ИЗЛИШЪК НО КРАДЦИТЕ СА МНОГО и някой кражби водят до косвени убийства - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 12
Атанасио
преди 7 години
За никой не коментира написаното '' Ивайло Калфин отсече, че няма как да не се наследяват парите във връзка със записаното в мотивите, че пенсията може би няма да се плаща от индивидуалната партида и при смърт на пенсионера....Той предположи, че промяната касае общото управление на вноските по индивидуалните партиди, а не премахването им, с аргумента, че и в първия стълб в държавното обществено осигуярване, съществуват един вид индивидуални партиди, според които всеки знае какви са направените вноски, което е предпоставка за изчисляване на пенсията на лицето след пенсионирането му''Аз гледам на света глобално в смисъл ,че кризата е системна (коментар 15) - http://***.investor.bg/analizi/91/a/ami-ako-greshim-v-razbiraneto-za-ikonomicheskiia-rastej-215565/Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред... - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 15
Атанасио
преди 7 години
Граждански финанси: Десет факта за пенсиите, които не искатe да знаете - http://***.kpetkov.eu/835/grazhdanski-finansi-deset-fakta-za-pensiite-koito-ne-iskate-da-znaeteНа теория частните пенсионни фондове са добри ако икономическия растеж можеше да бъде постоянен ,безкраен за да има постоянна доходност ,и се радвам ,че Кузман Илиев го проумява и в коментар 15 съм обяснил - http://***.investor.bg/analizi/91/a/ami-ako-greshim-v-razbiraneto-za-ikonomicheskiia-rastej-215565/Доцент Емил Хърсев го проумя донякъде и словоблуства защото не осъзнава системната криза че растежа е ограничен и не може да има увеличение на лихвите защото ще има голяма инфлация и фалити - http://***.segabg.com/article.php?id=797051''Тя, разбира се, е възможна само ако натрупаните през годините вноски носят доходност поне над размера на инфлацията ... В кривия свят на нулевите и отрицателните лихви по-примитивната, т.нар. разходнопокривна система на пенсионно осигуряване, е очевидно по-ефективна''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още