IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Сърбия се провеждат предсрочни парламентарни избори

Предварителните проучвания сочат като убедителна победата на Прогресивната партия на премиера Александър Вучич

09:17 | 24.04.16 г.
В Сърбия се провеждат предсрочни парламентарни избори

Предсрочни парламентарни избори се провеждат днес в Сърбия. Те са свикани от досегашния премиер Александър Вучич, който поиска нов мандат, за да проведе реформите за започналите преговори за членство на Сърбия в Европейския съюз /ЕС/.

Предварителните проучвания сочат като убедителна победата на Прогресивната партия на премиера Вучич, но и засилване на националистите, съобщава БНР.

Повечето западни медии определят днешните парламентарни избори като мерило за европейското и руското влияние в западната ни съседка. Вотът бе свикан две години предсрочно, след като през януари Вучич обяви, че се нуждае от нов мандат, за да извърши реформите, необходими за довършване на току-що започналите преговори за присъединяване към Евросъюза. Наблюдателите определиха този ход като опит на премиера да консолидира властта си, която в момента дели с политици, които не са толкова ентусиазирани от евроинтеграцията. 

Сред основните кандидати на тези избори е водачът на Социалистическата партия Ивица Дачич, който като външен министър, държи на тезата, че влизането в ЕС не бива да навреди на добрите отношения с Москва.

Открит противник на проевропейската политика на премиера е лидерът на Радикалната партия Воислав Шешел, който бе оправдан наскоро от Хагския трибунал по обвиненията за съпричастност към военните престъпления от 90-те години. На един митинг преди месец той заяви, че всички традиционни врагове на Сърбия са в Евросъюза.

Освен Шешел, с шанс за влизане в Скупщината, са и националистите от Демократическа партия на Сърбия - Двери, както и две либерални формации.

Дали прогнозите ще се сбъднат, ще стане ясно малко след приключването на вота тази вечер.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още