IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Индивидуалните пенсии в пенсионните дружества не се губят

Проектът за промяна на КСО обаче е изготвен без съгласуване с бранша и без оценка за въздействието, смятат експерти

10:18 | 25.04.16 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Петкова: Индивидуалните пенсии в пенсионните дружества не се губят

Индивидуалните партиди в пенсионно-осигурителните дружества няма да се загубят с предложението за промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО), представени в петък от Министерството на финансите. В това е категорична Даниела Петкова, зам.-председател на Асоциацията на пенсионните фондове у нас.

Пред БНР тя уточни, че проектът за промени е изготвен без съгласуване с бранша. В последните дни пък има много погрешни тълкувания на предложените текстове.

Петкова обясни, че с новите правила се въвежда техника за изплащане на пенсии - т.нар. пул, което по никакъв начин не променя капиталовия принцип на пенсионното осигуряване и пенсиите ще се определят на базата на натрупаните суми по индивидуалните партиди.

"Пулът за изплащане на пожизнените пенсии е нещо, което съпътства капиталовите схеми навсякъде, където ги има", каза тя.

Експертът посочи още, че индивидуалните сметки не се премахват. Законът предвижда събраните пари в индивидуалната партида да преминат в този пул при придобиването на право на пенсия и именно това е гаранция, че капиталовите схеми няма да действат като солидарния пенсионен фонд, защото реално разделя парите в дружеството.

"Изключва се всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст", категорична беше Петкова и допълни, че няма никакъв солидарен елемент.

Даниела Петкова призна и за неуредени проблеми с последните промени, сред които за унаследяване на индивидуалните партиди.

Според нея обаче този проблем не е толкова сериозен, защото статистиката показва, че хората живеят по-дълго и пенсионните дружества по-скоро трябва да намерят начин да изплащат пенсии по-дълго време, отколкото са натрупаните средства по индивидуалните партиди.

Експертът посочи, че с промяната не се дава свободен избор на хората сами да се разпореждат с партидата си - например да изтеглят част или цялата натрупана сума или да определят какъв вид пенсия да получават - за ограничен период или пожизнено.

За бившия социален министър Иван Нейков промените са "някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари". Законопроектът променя правилата на изплащане на пенсиите от дружествата и лицензите им, както и правата на хората, осигурени в тях.

Според него липсват основни аргументи за промените - в мотивите са посочени единствено практиката досега, както и изисквания по европейските директиви, и не е взето мнението на заинтересованите страни.

Темата за промените в КСО беше засегната и в позиция на Българската стопанска камара (БСК), изпратена до медиите. От организацията посочиха, че промени в сектора трябва да бъдат направени след приключване на стрес тестовете, които ще бъдат извършени съгласно изискванията на ЕС. Те трябва да покажат какво е състоянието на пенсионно-осигурителните дружества и тогава да се правят нужни промени.

От БСК са категорични, че липсва системен подход и дългосрочна визия за пенсионното осигуряване - от въвеждането си преди 16 години КСО например е променян 117 пъти.

Част от опасенията на работодателската организация също са свързани с липсата на мотивация и по-точно, че промените не са придружени с пълноценна оценка на тяхното въздействие в краткосрочен и дългосрочен план върху пенсионната система и социално-икономическото развитие на страната.

От БСК настояват промените да бъдат обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
Кажи-речи това е да си имаш нотариален акт за къща и утре Горанов да ти каже - "не, нямаш нотариален акт"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
продълж/ на коментар 14 Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027 Ако Фед се опита да увеличи лихвените проценти, ще имаме по-лоша финансова криза от тази, която причиниха през 2008 г., заяви Питър Шиф за CNBC. Те ще говорят така, сякаш ще повишат лихвените проценти, защото не искат да признаят, че това е просто един балон - http://***.investor.bg/sasht/337/a/fed-nikoga-niama-da-povishi-otnovo-lihvenite-procenti-tvyrdi-investitor-213934 http://***.investor.bg/drugi/338/a/hsbc-svetyt-kopira-bavno-izdishashtata-ikonomika-na-iaponiia-213182/коментар 7 - http://***.investor.bg/sasht/337/a/djim-rodjyrs-ima-100-veroiatnost-za-recesiia-v-sasht-do-edna-godina-212517/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Кое да коментирате? :DНема бъдеще Импе. пожарникаря за втори път показва в прав текст среден на балъците и им казва "Даването на пари за пенсия е трай коньо за зелена трева"Вие давайте, а ние ще измислим как да ви окрадем.Как мислиш, какво е бъдещето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
Айде пък да е ясно кога се пенсионира един човек и ще ти трябват пари, за да му плащаш пенсия, а? Ако си 1980 г. роден, е ясно, че няма да започнеш да получаваш пенсия преди 2045-а! Имат ЕГН-та, евентуално ако могат да смятат, няма да се оправдават, че били вложили парите някъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Започна ли да схващаш ?! Емил Хърсев го проумя донякъде и словоблудства защото не осъзнава системната криза,че растежа е ограничен и не може да има увеличение на лихвите защото ще има голяма инфлация и фалити - http://***.segabg.com/article.php?id=797051 - ''Политиката на нулевите лихви обезсмисля цялата система на пенсионно осигуряване, която се гради върху идеята за капитализация на текущите вноски, които всеки трупа в пенсионния си фонд ...... Това е известната капиталова система на пенсионно осигуряване на която и до днес огромната част от населението на света(?!)...Тя, разбира се, е възможна само ако натрупаните през годините вноски носят доходност поне над размера на инфлацията(точно)...В кривия свят(?!) на нулевите и отрицателните лихви по-примитивната, т.нар. разходнопокривна система на пенсионно осигуряване, е очевидно по-ефективна... Ще излезе, че докато се питаме дали и кога ще ги стигнем умните и богати западноевропейци ние, без да щем, сме ги надминали...''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
"Даниела Петкова призна и за неуредени проблеми с последните промени, сред които за унаследяване на индивидуалните партиди.Според нея обаче този проблем не е толкова сериозен,....."М да явно са прави коментарите от преди 2-3 дни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Госпожо Петкова - върнете се - моля - във форумът - за да коментираме бъдещето на пенсионните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Гари - и аз това казах вчера или оня ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
"Изключва се всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст"Това - ако е истина - ще стане абсурдна практика. Много по-лесно е пенсиите на пенсионерите да се изплащат от вноските на осигуряващите се, а осигуряващите се в замяна да получават дяловете от партидите на пенсионерите, т.е. съдържимите им инвестиции. Обратното би означавало дадени инвестиции да бъдат продавани и в същото време купувани, вместо просто технически да се превъртат парите дяловете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Въпроса е какво правим след 10 - 20 - 50год. и Емил Хърсев го каза ''Тя, разбира се, е възможна само ако натрупаните през годините вноски носят доходност поне над размера на инфлацията...'' - http://***.segabg.com/article.php?id=797051и това е по-малкият проблем защото кризата е системна ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА МАЛКО ПО-ДАЛЕЧ И КАТО ЦЯЛО ''СИСТЕМАТА''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още