IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Индивидуалните пенсии в пенсионните дружества не се губят

Проектът за промяна на КСО обаче е изготвен без съгласуване с бранша и без оценка за въздействието, смятат експерти

10:18 | 25.04.16 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Петкова: Индивидуалните пенсии в пенсионните дружества не се губят

Индивидуалните партиди в пенсионно-осигурителните дружества няма да се загубят с предложението за промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО), представени в петък от Министерството на финансите. В това е категорична Даниела Петкова, зам.-председател на Асоциацията на пенсионните фондове у нас.

Пред БНР тя уточни, че проектът за промени е изготвен без съгласуване с бранша. В последните дни пък има много погрешни тълкувания на предложените текстове.

Петкова обясни, че с новите правила се въвежда техника за изплащане на пенсии - т.нар. пул, което по никакъв начин не променя капиталовия принцип на пенсионното осигуряване и пенсиите ще се определят на базата на натрупаните суми по индивидуалните партиди.

"Пулът за изплащане на пожизнените пенсии е нещо, което съпътства капиталовите схеми навсякъде, където ги има", каза тя.

Експертът посочи още, че индивидуалните сметки не се премахват. Законът предвижда събраните пари в индивидуалната партида да преминат в този пул при придобиването на право на пенсия и именно това е гаранция, че капиталовите схеми няма да действат като солидарния пенсионен фонд, защото реално разделя парите в дружеството.

"Изключва се всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст", категорична беше Петкова и допълни, че няма никакъв солидарен елемент.

Даниела Петкова призна и за неуредени проблеми с последните промени, сред които за унаследяване на индивидуалните партиди.

Според нея обаче този проблем не е толкова сериозен, защото статистиката показва, че хората живеят по-дълго и пенсионните дружества по-скоро трябва да намерят начин да изплащат пенсии по-дълго време, отколкото са натрупаните средства по индивидуалните партиди.

Експертът посочи, че с промяната не се дава свободен избор на хората сами да се разпореждат с партидата си - например да изтеглят част или цялата натрупана сума или да определят какъв вид пенсия да получават - за ограничен период или пожизнено.

За бившия социален министър Иван Нейков промените са "някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари". Законопроектът променя правилата на изплащане на пенсиите от дружествата и лицензите им, както и правата на хората, осигурени в тях.

Според него липсват основни аргументи за промените - в мотивите са посочени единствено практиката досега, както и изисквания по европейските директиви, и не е взето мнението на заинтересованите страни.

Темата за промените в КСО беше засегната и в позиция на Българската стопанска камара (БСК), изпратена до медиите. От организацията посочиха, че промени в сектора трябва да бъдат направени след приключване на стрес тестовете, които ще бъдат извършени съгласно изискванията на ЕС. Те трябва да покажат какво е състоянието на пенсионно-осигурителните дружества и тогава да се правят нужни промени.

От БСК са категорични, че липсва системен подход и дългосрочна визия за пенсионното осигуряване - от въвеждането си преди 16 години КСО например е променян 117 пъти.

Част от опасенията на работодателската организация също са свързани с липсата на мотивация и по-точно, че промените не са придружени с пълноценна оценка на тяхното въздействие в краткосрочен и дългосрочен план върху пенсионната система и социално-икономическото развитие на страната.

От БСК настояват промените да бъдат обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 7 години
Пенсионната система е фалирала и се върви към едностълбов солидарен модел - целата е да се прекратят (намалят) субсидирането на пенсионната система от бюджета за сметка на парите от втория стълб ( т.н. капиталов) . Самата идея е олицетворение на краха на политиците ( ГЕРБ ) да се справят с демографската картина в страната , а начина по който ни го поднася Горанов е абсурден,комичен и най-меко казано мaлоумен за един мин.фин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
Гари
преди 7 години
Както правилно казва Иван нейков - целта е хората да спрат да се интересуват за парите си. И да ги откраднем по-лесно. Правилното решение е посоченото от Д.Петкова - да се даде на хората право на избор - 1.Да си изтеглят парите накуп 2. Да получават пенсия от тях за определен срок 3. Да получават пожизнена пенсия, при което парите влизат в общ пул и стават ненаследяеми. Кой каквото си реши. Но правото на избор е последното нещо, което искат политиците. Те искат те да решават вместо мен как най-добре да харча моите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Нещата са много прости. Натрупани са едни ЛИЧНИ пари в едни фондове. Оставям настрана въпросът доколко ефективно се управляват. Въпросът е, че СЕГА тези пари се национализират, запълват се дупките в бюджета (явно 16 млрд не стигат) и се оставя на следващите след 5-10 г. да се оправят. Няма как да обяснят защо държавният дуълг нарастна от 17-18% на 30 за последните 7г. Продължавят бюджетните дефицити. Това е начин да се откраднат директно едни пари. И докато за жените е по-добре да са на държавна пенсия (предвид средната продължителност на живота), за мъжете е 100% сигурно, че ще са на загуба (освен ченгетата и военните), ако парите от УПФ-то им се конфискуват, пардон - съберат в общ пул, след придобиване на право на получаване на втора пенсия.Когато се въвеждаха УПФ-тата се говореше, как навършвайки право на пенсия, мога да си ги изтегля накуп всичките. Там ги стяга чепика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
Със всичко съм съгласен, освен с едно-няма протести, щото няма кой да финансира организирането им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 14
s3
преди 7 години
Добре че е Горанов да подеме и да реши проблемите, които се замитаха дълги години. Скоро ще трябва да се почне изплащането на пенсии от фондовете, освен ако пак не се отложи във времето. И трябва да се направи някаква организация това да стане. Защото няма как от средствата които са постъпили от някого и ако те са инвестирани дългосрочно в акции например, да искаме точно от тези средства да се плаща. Може в моемнта да не е изгодно да се продават акциите, да трябва да се чака оправяне на положението за няколко години. Какво правим тогава?Затова, правилно е да се правят пулове, от тези пулове да се плаща, а някой ден като се освободят средства от инвестициите те да отиват в пуловете. Така може да се плаща от общия кюп, и някой ден да се допълни с кешираните инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
Атанасио
преди 7 години
Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти добре обясни за пенсион.фондове у нас - https://lchristoff.wordpress.com/2016/04/04/10-факта-за-пенсиите-които-не-искат-да-зн/Аз гледам на нещата глобално в смисъл заради системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441затова ,че растежа не може да е безкраен частните пенс.фондове ще фалират ,и доцент Емил Хърсев го проумя донякъде и словоблудства защото не осъзнава системната криза,че растежа е ограничен и не може да има увеличение на лихвите защото ще има голяма инфлация и фалити - http://***.segabg.com/article.php?id=797051Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Къде е оня kaлъф от онзи ден, да ми обясни как у нас бизнес средата била супер, ама идвала несигурността от бежанците? Пожарникаря сътвори поредната промяна, която дори на него не му е ясно в пожарникарската лейka как ще работи, да оставим настрани че е очевадно, че пак се опитва да окраде парите за пенсии на хората. 200 промени в данъчните закони за 5 години, половината от тях така направени, че те оставят безмълвен. Какво повече? А защо няма протести? Ами хората се умориха. Всеки си вика eб***л съм ви ***.... аз ше си скатавам, вие правете що знаете, или направо хваща самолета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още