IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за концесиите са нож с две остриета, смята финансист

Облекчаването на режима може да доведе до по-голямо срастване между политическата и икономическата власт, заяви Евгений Кънев

10:50 | 25.04.16 г. 1
Промените в Закона за концесиите са нож с две остриета, смята финансист

Промените в Закона за концесиите могат да се окажат предпоставка за по-голямо срастване между политическата и икономическата власт, смята финансистът Евгений Кънев.

Пред Bloomberg TV Bulgaria той поясни, че облекчаването на режима за издаване на концесии е "нож с две остриета" и всъщност с тази промяна няма да се привлекат чужди капитали, а ще се избират български партньори, което в нашата икономическа среда е по-скоро политическо, а не бизнес мотивирано.

За експерта трябва да има сигурни контролни механизми, за да бъде избегната тази опасност.

С промени в Закона за концесиите се дава правото и на министри и кметове да отдават правото на концесия. В тези случаи Министерския съвет и общинските съвети ще трябва да изпълняват контролни функции. За Кънев обаче контролът едва ли ще се случва реално и това ще отблъсне чуждите инвеститори.

Кънев критикува и възможността за "вечни концесии" - в проекта на закона има възможност да отпадне максималният срок от 35 години за отдаване на концесия.

Пълния коментар на финансовия анализатор Евгений Кънев можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още