IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Без общ пул за втората пенсия дефицитът в системата остава

Остава въпросът с наследяването на парите, ако човек почине преди изчерпването на натрупаната сума, признава финансовият министър

12:13 | 25.04.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Без общ пул за втората пенсия дефицитът в системата остава

Ако не се създаде общ пул за изплащане на втората пенсия, няма да бъде решен проблемът с дефицита във втория стълб на пенсионната система. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който обясни предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предаде БНР. 



Предложенията на финансовото министерство предвиждат парите от индивидуалната партида на даден човек да попадат в „технически резерв” на пенсионното дружество, след като той се пенсионира. Така ще се гарантира неговата пожизнена пенсия, но остава въпросът с наследяването на парите, ако той почине преди изчерпването на натрупаната сума.

„Проблемът е реален и той не се е появил на практика, само защото все още не се изплаща пенсия от втория стълб. Когато след време действително тези дефицити се проявят, тогава трябва да има отговор на въпроса откъде се попълват“, казва финансовият министър. 

На въпрос има ли вариант хората да имат избор дали да отидат в общия пул техните партиди, или все пак наследниците им да могат да имат достъп до тези пари, Горанов отговори: „Има вариант, разбира се“.

„Темата за създаването на такъв пул идва да реши проблема с това, че не можеш прецизно да определиш едни бъдещи събития и е възможно, ако сега не се промени законът, да се стигне до ситуация, в която определен пенсионер е изчерпал вече натрупаните средства по неговата индивидуална партида и на практика тогава неговите синове и дъщери ще трябва да му плащат пенсията“, твърди министърът на финансите.

По-рано пред БНР Даниела Петкова, зам.-председател на Асоциацията на пенсионните фондове у нас, заяви, че проектът за промени е изготвен без съгласуване с бранша, а в последните дни е имало много погрешни тълкувания на предложените текстове. "Изключва се всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст", категорична беше Петкова и допълни, че няма никакъв солидарен елемент. Даниела Петкова призна и за неуредени проблеми с последните промени, сред които за унаследяване на индивидуалните партиди.Според нея обаче този проблем не е толкова сериозен, защото статистиката показва, че хората живеят по-дълго и пенсионните дружества по-скоро трябва да намерят начин да изплащат пенсии по-дълго време, отколкото са натрупаните средства по индивидуалните партиди.

За бившия социален министър Иван Нейков промените са "някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари". Законопроектът променя правилата на изплащане на пенсиите от дружествата и лицензите им, както и правата на хората, осигурени в тях.

Според него липсват основни аргументи за промените - в мотивите са посочени единствено практиката досега, както и изисквания по европейските директиви, и не е взето мнението на заинтересованите страни.

Темата за промените в КСО беше засегната и в позиция на Българската стопанска камара(БСК), изпратена до медиите. От организацията посочиха, че промени в сектора трябва да бъдат направени след приключване на стрес тестовете, които ще бъдат извършени съгласно изискванията на ЕС. Те трябва да покажат какво е състоянието на пенсионно-осигурителните дружества и тогава да се правят нужни промени. От БСК са категорични, че липсва системен подход и дългосрочна визия за пенсионното осигуряване - от въвеждането си преди 16 години КСО например е променян 117 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Горанов е прав но не гледа на нещата глобално тоест може и да знае за какво става въпрос щом аз знам Капиталова система на пенсионно осигуряване ЩЕ ФАЛИРА заради системната криза защото икономическият растеж не е безкраен а инфлационният растеж на БВП ще обезцени пенсиите Тъй като растежа има таван т.нар. разходнопокривна система на пенсионно осигуряване и трябва да се реформира т.е. всеки да си има личен партиден номер и инвалидните пенсии да отидат към държ.бюджет и т.н. Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Ако Фед се опита да увеличи лихвените проценти, ще имаме по-лоша финансова криза от тази, която причиниха през 2008 г., заяви Питър Шиф за CNBC. Те ще говорят така, сякаш ще повишат лихвените проценти, защото не искат да признаят, че това е просто един балон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Бил си балък, плащал си. Що работодателя като каже "дай а врътнеме некоя далаверка с осигуровките" почвате а ревете до Бога, тоа мошеник, тоа не плаща осигуровки, тоа крие данъци..и тука ги има разни "десни" дет ми обясняват за прогресивното облагане и си мислят, че като на мене ми вземат повече, некой ше даде на тях или на пенсионерите или на болнидите. НЕ БЕ, просто ше има повече за крадене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Да спрат партийните субсидии и с тях да се покрие дефицита.Политически некадърници и хрантутници живеят на гърба на плащащите осигуровки.Ахмед Доган направи огромен икономически конгломерат на гърба на българите за стотици милиарди лева. Защо никой не говори затова? Пратете НАП из неговите политико-икономичски начинания и ще запълните дефицита за 20-30 години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
Internet
преди 7 години
Първо герабджийте, при Дянков, откраднаха парите на Здравната каса, а сега - и на втората пенсия. Догосдина и на третата.Бъдете сигурни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Никой нормален и образован човек няма да се осигурява в една престъпна комунистическа Понци схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 1
radovel
преди 7 години
Господинчо Министре неграмотен,Аз НЕ ЖЕЛАЯ да ми вземат моите пари в общ кюп. 20 години плащам максимални осигуровки, за какво ?За да дойде един некадърник като тебе да ги национализира ли ?Социализъма замина отдавна, ама на теб не ти е ясно това, защото цял живот си на държавната ясла, не знаеш как се изкарват пари и се плащат данъци в бюджета.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ето за това пенсията трябва да стане по желание, ако искаш внасяш и после взимаш, ако не оправяй се ....Задължение е на всеки българин да крие данъци колкото може повече !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
"Ако лъжеш в осигуровките, няма да остане нищо за партидите на твоите деца"Искрено ме разсмя честно. Значи викаш, МОИТЕ деца ще разчитат АЗ да им плащам пенсиите? ЛЕЛЕ МАЛЕ! Объркал си се нещо сериозно.юСега.... тези пари ще ни бъдат откраднати. Тука не е въпроса дали ще бъдат окрадени или не, те ще бъдат окрадени, въпросът е КОЙ ще ги окраде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 7 години
Нагъл човек! Още, когато се зачуди какви са тези мъже, дето на 50 г. нямат спестени 20000 лв., стана ясно какво арогантно *** е!Тази система не е замислена да плаща пенсии доживот, а е замислена да дава добавки към пенсиите. Това ще даде резултати след 2-3 поколения. Едни ще доживеят до 100, други - до 60. Идеята е да се натрупват през поколенията. Затова - кой-каквото си надроби, това ще наследява. Ако лъжеш в осигуровките, няма да остане нищо за партидите на твоите деца. Просот и ясно. Как иначе ще се мотивират хората да се осигуряват на светло?! Ако знам, че моите пари, ще отиват за чужди пенсии, от 10 кладенеца вода ще извадя и ще плащам колкото се може по-малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Щото има бе Импе и таа ваша система е еб***ти пирамидата, ама това не променя факта, че черешаря се чуди как да гепи и това, дето го има в пирамидата.Както казват сърбите.. исти kypац, друго пакованье
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още