IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Без общ пул за втората пенсия дефицитът в системата остава

Остава въпросът с наследяването на парите, ако човек почине преди изчерпването на натрупаната сума, признава финансовият министър

12:13 | 25.04.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Без общ пул за втората пенсия дефицитът в системата остава

Ако не се създаде общ пул за изплащане на втората пенсия, няма да бъде решен проблемът с дефицита във втория стълб на пенсионната система. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който обясни предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предаде БНР. 



Предложенията на финансовото министерство предвиждат парите от индивидуалната партида на даден човек да попадат в „технически резерв” на пенсионното дружество, след като той се пенсионира. Така ще се гарантира неговата пожизнена пенсия, но остава въпросът с наследяването на парите, ако той почине преди изчерпването на натрупаната сума.

„Проблемът е реален и той не се е появил на практика, само защото все още не се изплаща пенсия от втория стълб. Когато след време действително тези дефицити се проявят, тогава трябва да има отговор на въпроса откъде се попълват“, казва финансовият министър. 

На въпрос има ли вариант хората да имат избор дали да отидат в общия пул техните партиди, или все пак наследниците им да могат да имат достъп до тези пари, Горанов отговори: „Има вариант, разбира се“.

„Темата за създаването на такъв пул идва да реши проблема с това, че не можеш прецизно да определиш едни бъдещи събития и е възможно, ако сега не се промени законът, да се стигне до ситуация, в която определен пенсионер е изчерпал вече натрупаните средства по неговата индивидуална партида и на практика тогава неговите синове и дъщери ще трябва да му плащат пенсията“, твърди министърът на финансите.

По-рано пред БНР Даниела Петкова, зам.-председател на Асоциацията на пенсионните фондове у нас, заяви, че проектът за промени е изготвен без съгласуване с бранша, а в последните дни е имало много погрешни тълкувания на предложените текстове. "Изключва се всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст", категорична беше Петкова и допълни, че няма никакъв солидарен елемент. Даниела Петкова призна и за неуредени проблеми с последните промени, сред които за унаследяване на индивидуалните партиди.Според нея обаче този проблем не е толкова сериозен, защото статистиката показва, че хората живеят по-дълго и пенсионните дружества по-скоро трябва да намерят начин да изплащат пенсии по-дълго време, отколкото са натрупаните средства по индивидуалните партиди.

За бившия социален министър Иван Нейков промените са "някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари". Законопроектът променя правилата на изплащане на пенсиите от дружествата и лицензите им, както и правата на хората, осигурени в тях.

Според него липсват основни аргументи за промените - в мотивите са посочени единствено практиката досега, както и изисквания по европейските директиви, и не е взето мнението на заинтересованите страни.

Темата за промените в КСО беше засегната и в позиция на Българската стопанска камара(БСК), изпратена до медиите. От организацията посочиха, че промени в сектора трябва да бъдат направени след приключване на стрес тестовете, които ще бъдат извършени съгласно изискванията на ЕС. Те трябва да покажат какво е състоянието на пенсионно-осигурителните дружества и тогава да се правят нужни промени. От БСК са категорични, че липсва системен подход и дългосрочна визия за пенсионното осигуряване - от въвеждането си преди 16 години КСО например е променян 117 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 1
mapto
преди 7 години
Колко финансово неграмотен човек трябва да са ни сложили за министър, че да се опитва да заличи индивидуалния стълб в пенсионното осигуряване?Вместо да разровят бакиите в нефункциониращия финансов надзор, тия хора вършат абсолютни глупости... #оставка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
И защо черешарчето въобще мисли, че в системата ИМА дефицит - сега, когато пенсии се изплащат реално само на клиенти по ДПФ? тоя *** какво пуши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Не знам защо, но като излезе този с някое ново предложение, все се сещам за оня филм с Брат Пит - дето им разбиваше пъпешите с бухалката!?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Черешаря сигурно се надява да разбърка канчето, дано тези, които имат доброволни партиди ги изтеглят, та да може да ги обложи. Иначе, най-ефективнаа реформа в пенсионното осигуряване е липсата на реформа в здравеопазването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още