IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейков и Абаджиев: Новите промени в КСО са смяна на целия пенсионен модел

Бившият социален министър и председателят на БАДДПО разкритикуваха липсата на предварително обсъждане на промените, предложени от МФ

10:41 | 26.04.16 г. 1
<p style="text-align: justify;">
	Иван Нейков, бивш социален министър, и Никола Абаджиев, председател на БАДДПО. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Иван Нейков, бивш социален министър, и Никола Абаджиев, председател на БАДДПО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предлаганите от Министерството на финансите (МФ) промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) са смяна на целия пенсионен модел. Това мнение изразиха бившият социален министър Иван Нейков и председателят Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Финансовото министерство предлага изплащане на т.нар. втора пенсия, след като натрупаните пари по индивидуалните партиди преминат в един общ пул.

На въпроса какво ще се промени след измененията, Нейков каза: „Променя се всичко“.

По думите на експерта текстът не е коментиран нито с осигуряващите в лицето на работодателите, осигурените, синдикатите, нито дори на институционално ниво - с Министерството на труда и социалната политика.

В свои изказвания през седмицата вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин също каза, че законопроектът не е коментиран с неговото ведомство.

„Не може така да влизаш, като слон в стъкларски магазин, без да си направил предварителна оценка до какво ще доведе всичко това. Тези 64 страници промени в закона са нова уредба на капиталовите фондове, а имат 10 страници мотиви, които преразказват съкратено текстове и няма никакви разчети. Ето това смущава експертите“, каза Иван Нейков.

Никола Абаджиев ги определи като „дошли изневиделица“, а законопроектът – като подготвен от „неизвестна група хора“, което е породило неразбирането на предложението за пул, който е присъщ на капиталовите схеми.

По думите на Абаджиев пулът е присъщо формирование за капиталовите схеми, „което е необходимо при изплащане на пенсиите от капиталовите фондове, но неразбирането му има различни прояви от границите на глупостта“.

Самите изменения засягат всички елементи на капиталовите фондове, каза още Нейков.

„Има промени по отношение на управлението на капиталовите фондове, по отношение на инвестирането на парите на хората, има промени по отношение на това как ще бъдат изплащани пенсиите. За пръв път в законодателството се появяват застрахователни компании, които ще влязат в осигурителната ни система. Всички тези огромни изменения представляват един нов модел“, оцени бившият социален министър.

„На фазата на изплащането при капиталовите схеми действително е добре средствата на пенсионера по индивидуалните партиди да отидат в т.нар. пул или фонд. Той е тип мултифонд, защото той трябва да се управлява по един по-консервативен начин. Да се пазят тези пари, но той трябва също да носи доходност, за да се актуализират пенсиите. Преди години обсъждахме въпроса в работни групи, съвместно с НОИ, социалното министерство и КФН - да се освободят необходимите резерви, какви да бъдат източниците, как да се формират... Всичко това се отлагаше, отлагаше и сега изведнъж се появяват тези промени“, коментира председателят на БАДДПО.

Според Абаджиев е добре промени в КСО да има едва след като се проведат проверките на активите на пенсионните фондове, защото и след тях може да се наложи законът да бъде променян.

Той подчерта, че срокът за обществено обсъждане е три седмици, като съвпада и с почивните дни около Великден, 1 май и Гергьовден, и заяви, че асоциацията ще поиска удължаване на срока.

Цялото интервю с Иван Нейков и Никола Абаджиев гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Относно втората пенсия няма нужда от общ фонд защото просто се дават по-малко пари за да не свършат и като починат се наследяват останалите и ще има пари за погребениеНо това дребни неща - аз говоря за системата като цяло в смисъл ако инфлацията е повече от доходносттаВсички говорят за доходност а някой да си задава въпроса докога може да имаЛюбомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти добре обясни за пенсион.фондове и Емил Хърсев - дал съм линкове в публикацията ми - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още