IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Aтинската фондова борса се присъединява към SEE Link

Проектът, насочен към интегрирането на локалните капиталови пазари, вече обхваща 7 пазара

11:27 | 27.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Атинската фондова борса. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Атинската фондова борса. Снимка: архив, Ройтерс

След борсите в Белград, Любляна и Баня Лука, Aтинската фондова борса става четвъртата институция, която се включва в регионалната платформа за търговия на ценни книжа SEE Link, съобщават от Българска фондова борса (БФБ).

Така заедно с трите борси на България, Македония и Хърватия, учредили проекта, насочен към интегрирането на локалните капиталови пазари, SEE Link ще обхваща 7 пазара.

"Предвид значимостта на Атинската фондова борса и нейната пазарна капитализация, която възлиза на над 32 млрд. евро, присъединяването й към SEE Link е много положителен сигнал за по-нататъшното развитие на регионалния капиталов пазар", коментира в съобщението изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

SEE Link осигурява ефективен достъп за инвеститори и местни брокери до регионален пазар, който за момента е с капитализация над 26 млрд. евро, близо 400 ценни книжа, налични за търговия, а 25 инвестиционни посредници и банки изявиха готовност за свързване с платформата.

Разширяването на проекта в региона на Централна и Източна Европа ще спомогне за интегрирането на локалните капиталови пазари, като осигурява по-ефективен достъп за инвеститори и местни брокери, като в същото време позволява на участващите фондови борси да останат независими.

В интервю пред Bloomberg TV Bulgaria от началото на април изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев разкри, че и борсата в Букурещ проявява интерес към SEE Link, но предстои да разберем дали и Румъния ще се присъедини.

Още от края на март регионалната платформа за търговия с ценни книжа SEE Link е в техническа готовност да започне работа. Тя е създадена с подкрепата на финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 540 хил. евро. 

От 1 април стартираха и двата индекса на сините чипове SEE LinX и SEE LinX EWI, които се състоят от 10-те най-активно търгувани компании, листвани на трите борси, учредили платформата.

Повече по темата четете тук

Темата за борсовата платформа SEE Link във форума следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 7 години
Май ще ги лупкаме мечоците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още