IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Brexit ще струва на всеки британец хиляди евро

На практика домакинствата ще бъдат обложени с нов данък

20:00 | 27.04.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За британците евентуално напускане на Европейския съюз (ЕС) ще е равносилно на сериозно увеличение на данъците. Това става ясно от нов анализ, който представя Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) около два месеца преди британския референдум за излизане на страната от съюза, предава DPA.

В случай на т. нар. Brexit британската икономика през 2020 г. ще бъде с поне 3 на сто по-слаба, отколкото при оставане в съюза. Това би коствало на всеки британец загуба от около 2 200 паунда (2 840 евро). През 2030 г. в най-песимистичния вариант сумата може да достигне  5 хил. паунда (около 6 500 евро).

"Brexit е като данък", коментира генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия пред BBC преди публикуването на доклада. Гурия посочи, че Великобритания няма да получи по-добра сделка за икономиката си извън ЕС, отколкото ако остане в съюза. “Направихме редица изчисления и стигнахме до заключението, че Brexit е данък (...) Той е равен на горе-долу една месечна заплата за период от четири години”, посочи той.

 

През 2030 г. брутният вътрешен продукт на страната би бил с около 6 на сто по-нисък, отколкото в случай на оставане на страната в ЕС, пише в изследването на организацията. Един Brexit би бил „тежък негативен шок“ за британската икономика с ефект върху Европа и другите страни от ОИСР.

Защитниците на идеята Великобритания да излезе от ЕС, сред които е и кметът на Лондон Борис Джонсън, са на мнение, че британската икономика ще се развива добре извън ЕС, като си спести годишната вноска в бюджета на съюза, като се освободи от бюрокрацията и сключва сама търговските си споразумения.

По-рано през този месец и Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че Brexit ще нанесе сериозен удар на световната икономика. Преди дни президентът на САЩ Барак Обама също заяви, че Великобритания ще застане най-отзад на опашката в търговските преговори с Вашингтон, ако напусне блока.

Също през миналата седмица британският финансов министър Джордж Озбърн обяви, че в краткосрочен план напускането на ЕС би довело до "силен икономически шок", а в по-далечна перспектива излизането би орязало приходите на всяко британско домакинство с близо 4 300 британски лири годишно (5 400 евро) до 2030 година.  

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Ти не разбра ли, че в ЕС, има правила само за тези които гонят топката, а не за тези, които играят с нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 7 години
Аман от нагласени проучванияКогато УК изнудваха ЕС за по добри условия - Всички медии ревяха каква загуба щяло да бъде за ЕС ако УК напусне.Сега като взеха по добри условия - Всички почнаха да ревът колко зле щяло да стане за англичаните ако напуснатЕми що не го извадиха това проучване преди да направят отстпъки на англичаните и от ЕС да им кажат - Сори ама правилата за за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Hermes73
преди 7 години
Ревът на чужди гробища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Никога не вярвам на някой , дето ми мисли доброто...та и англичаните ...ми нека да излязат , да опитат свободата...по големите губещи ше са САЩовете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още