IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виламовска: Икономически ръст без реформи в образованието е невъзможен

Развитието на дигиталните умения трябва да стане ключова част от образованието, смята секретарят за иновационна политика на президента

21:25 | 02.05.16 г. 3
<p>
	Анна-Мари Виламовска. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Анна-Мари Виламовска. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Информационните технологии, мехатрониката, културните и рекреативните индустрии и фармацията са сред сферите, в които България има сериозен потенциал за развитие. Това заяви секретарят за иновационна политика на президента Росен Плевнелиев Анна-Мари Виламовска в предаването „Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria

„Трябва да се осъзнае обаче, че няма как да растем като икономика и общество, ако реформите в образованието не станат факт. Те касаят както висшето, така и в много силна степен средното образование“, каза Виламовска.

По думите ѝ развитието на дигиталните умения трябва да стане ключова част от образованието.

„Важно е да се въведат платформи за учене в аналогов и дигитален формат като хоризонтален подход в абсолютно всички предмети. Децата, които имат достъп до мобилни устройства от ранна възраст, трябва да знаят как да използват тези технологии като средство за генериране на продукти, които още не са създадени", каза Виламовска.

Според нея финансирането на университетите трябва да се базира на тяхното качество, „което означава научна продукция и съвместни компании, които се създават от професори и студенти".

Експертът допълни, че в културните и рекреативните индустрии се концентрират около 30% от малките и средни предприятия, а тяхната производителност е най-малко 7 пъти по-висока от тази в останалите сектори.

По думите ѝ иновациите са единственият начин за създаването на икономика с висока добавена стойност, но също толкова ключово е как е организиран процесът и как се осъществява финансирането. Според Виламовска най-важните иновации са тези, които достигат до всички хора.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Изпуснахте ИТ индустрията, сега искате да я издоите в замяна на малко мазни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още