IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция може да изпрати сухопътни войски в Сирия

Решението на кризата в Сирия трябва да бъде намерено по дипломатически начин, смята премиерът на страната

16:31 | 04.05.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Турция може да изпрати сухопътни войски в Сирия

Турция може да изпрати сухопътни войски в Сирия при необходимост. Това коментира премиерът на страната Ахмет Давутоглу в интервю за телевизия Ал Джазира, цитирано от руската информационна агенция ТАСС.

"Ако бъде необходимо, ние ще изпратим сухопътни войски. Ние сме готови да предприемем всички мерки за своя защита и вътре в Турция, и извън нейните граници", казва Давутоглу, цитиран от БТА.

Макар че Турция предпочита да действа в рамките на международните договорености, премиерът каза, че ако се наложи, Анкара би могла да изпрати самостоятелно сухопътни сили в Сирия.

"По темата борба с групировката "Ислямска държава" в ООН са приети много решения и тези решения ни дават законно право да се борим с “Ислямска държава” или други терористични групировки. Ние ще предпочетем да действаме в рамките на международните договорености, тъй като “Ислямска държава” е проблем, касаещ целия свят", посочва Давутоглу.

Във връзка с обстрела от страна на “Ислямска държава” на турския граничен град Килис премиерът на югоизточната ни съседка заявява, че армията продължава да нанася удари по групировката, докато тя извършва обстрели.

Давутоглу потвърждава и политиката на Анкара спрямо президента на Сирия Башар Асад. "Нашата политика е ясна. Решението на кризата в Сирия трябва да бъде намерено по дипломатически начин. Ние за нищо на света не признаваме законността на Асад”, казва турският премиер.

Същевременно в северния сирийски град Алепо продължават ожесточените боеве . Ситуацията в града е предмет на нов кръг разговори по мирното споразумение в Сирия, който ще се състои в Германия, както и на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Терористите от групировките "Джебхат ан-Нусра" и въоръжените формирования на опозицията, които не спазват прекратяването на огъня, подложиха във вторник на масирани бомбардировки квартали на града. Поне четири болници и клиники през последните дни станаха мишена на бунтовниците. Обстрелян бе и родилен дом, при което загинаха три бременни жени, а още 18 жени и бебета бяха ранени, съобщава БНР. 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че примирието в Сирия може да бъде възстановено въпреки ескалиращото насилие, съобщи Ройтерс. САЩ и Русия в момента спешно работят за възстановяване на примирието по цялата територия на Сирия, добави държавният секретар.

Кери заплаши сирийския президент Башар Асад, че ще се сблъска с "тежки последици", ако не изпълни условията на ново примирие в град Алепо, което се опитват да договорят Вашингтон и Москва.

Междувременно Русия обяви, че е изтеглила от Сирия около 30 свои летателни машини, включително всичките си щурмови самолети Су-25, както и голям брой от личния си състав. Това съобщи днес пред журналисти говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде ТАСС.

Конашенков обаче подчерта, че голяма част от територията на Сирия все още се намира под контрола на терористичните организации "Ислямска държава" и "Джебхат ан-Нусра". От унищожаването им зависи и докога ще се поддържа руската авиобаза в Сирия, допълва той, цитиран от БТА.  

Терористите в Сирия ще бъдат унищожени по-бързо, ако бъде спряно снабдяването им откъм границата с Турция, казва представителят на руското министерство на отбраната. Най-проблемните райони според него сега са в северната част на страната, в района на Алепо и при сирийско-турската граница, откъдето бунтовниците биват захранвани с жива сили, боеприпаси и други ресурси.

За 3 май е било планирано спиране на огъня в Алепо и околностите, но то не е започнало заради нападения на бойци от "Джебхат ан Нусра", коментира Конашенков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 45 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Само да не си мисли тоя ***, че цело НАТО ще се юрне да го спасява..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
На какво основание и с какво право?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
..."тъй като Ислямска държава е проблем, касаещ целия свят" "Ислямска държава" се е превърнала в аргумент, някой да прави каквото си поиска по целият свят.Само, че точно за тая цел ядрените оръжия не са напуснали въоръженията на други възпиращи военни сили.И ако някой си мисли, че може да използва сила извън неговата си територия ПОД какъвто и да е предтекст, освен изрично ясно упоменат в ООН, рискува да получи ядрен шут в турското (или друго) дуп*е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още