IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Търсим общоевропейското решение на проблемите

България не демонстрира национален егоизъм, а това ще даде устойчиво решение на кризите, категоричен е държавният глава

12:11 | 06.05.16 г. 7
Плевнелиев: Търсим общоевропейското решение на проблемите

България не демонстрира национален егоизъм, а търси общоевропейско решение на проблемите, защото това е устойчивото решение на кризите.

Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев в словото си на военния парад в София по повод на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, съобщава БТА.

В него той припомни, че средствата за отбрана се увеличават и трябва да достигнат до 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 година. Сега обаче е необходимо да се извърши най-важното - доброто и ефективното изпълнение на програмата за модернизация.

Гражданите очакват колективната сигурност и отбрана да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и национално отговорно, каза още Плевнелиев и допълни: "Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско".

Според държавния глава хората  са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите, защото каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията.

Президентът заяви, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи.

Росен Плевнелиев изтъкна, че въпреки трудностите армията ни изпълнява отговорно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Той отбеляза достойното участие на българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.

Рисковете и заплахите за сигурността в Европа не бива да се отричат, но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки, каза президентът. Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставянето на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки, са факт, посочи Росен Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас. България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права, отстоява принципни позиции в ЕС, в съгласие с демократичните ценности, допълни още Росен Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Постига той , докато е на тоя стол...особени заслуги към Австрия..към САЩа...и т.н. сребърници се заработват докато може...после кат падне мандалото няма и да го чуеш тоя *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
В момента армията ни е 26 000 души, според изискванията на най-черния в новата ни история Ньойски договор след капитулацията на страната през Първата световна война - България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души.../цитат Укипедия/Изводите сами ще ги направим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
На тоя парад половината от показаната техника е от музейни експонати, произведени пред 70-те години на миналия век в СССР.В парада участваха 1300 военни или 5 процента от цялата ни армия.След парада армията се прибра по домовете да руча бира с агнешко. Ще се върне на работа в понеделник от 8 часа сутринта, като в 17 следобед ще спре да ни пази. В остналото време, през почивни и празнични дни Господ ни пази!Комично, но тъжно, като речта на Роско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
"България не демонстрира национален егоизъм ... "Ще ми се да питам Прецедента, в един свят на абсолютен и повсеместен егоизъм, какво собствено се надяваме да постигнем, с избор на подобно поведение ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Хората по света съвсем основателно ше си кажат :" Е това са българите , па тоя им е началника !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Vladimir07
преди 7 години
Много харесваният от толкова много Българи президент се сържа за пореден път като малоумнен но усмихнат клоун. На този празник бистри политика и дори говори за "анексията" на Крим ... нищо ново но некоректно и дразнещо поведение на чуждоземен губернатор който сме си били избрали сами :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
Кво търсиш ти веееее, квот ти кажат, това ше намериш!Аре марш зад чехлите!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още