IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: България е ключов фактор за стабилността в Югоизточна Европа

Президентът призова да бъде гарантирана еднаква сигурност на всички държави членки от източния фланг на НАТО

20:21 | 06.05.16 г. 8
<p>
	Росен Плевнелиев на среща със заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен (вляво). <em>Снимка: Администрабия на президента</em></p>

Росен Плевнелиев на среща със заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен (вляво). Снимка: Администрабия на президента

Стратегическото партньорство между България и САЩ е основа за по-активни съвместни действия за справяне с общите предизвикателства пред сигурността. Това коментира президентът Росен Плевнелиев на среща със заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на работно посещение у нас.

Държавният глава посочи, че в условията на множество кризи в съседните на страната ни региони, България остава предвидим и надежден съюзник и е ключов фактор за стабилността в Югоизточна Европа.

”Българските институции ще продължат да работят за реализацията на 9-те проекта за модернизация на въоръжените сили. С най-висок приоритет е проектът по придобиването на нов тип боен самолет“, отбеляза президентът, който призова за активна подкрепа от партньорите от НАТО в този процес.

Плевнелиев обясни, че променената среда на сигурност налага повишаване на отбранителните способности на българските въоръжени сили. Той оцени високо приноса на САЩ за гарантиране на европейската сигурност.

Държавният глава приветства решението на американското правителство да увеличи финансирането на различни проекти в сферата на отбраната до 3,4 млрд. долара за 2017 г. в рамките на инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа. Росен Плевнелиев призова да бъде гарантирана еднаква сигурност на всички държави членки от източния фланг на НАТО.

Антъни Блинкен изрази решимостта на САЩ да защитават сигурността на всички свои съюзници в Европа и подчерта, че това ще бъде потвърдено и на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава. Беше откроено значението на ситуацията на сигурност в региона на Черно море.

Според Росен Плевнелиев ефективното използване на българо-американските съвместни съоръжения и военните летища, които отговарят на стандартите на НАТО, са важен компонент от общите усилия на Алианса в региона.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Същото се говореше и когато България беше елемент от "Варшавският дговор" Само дето Съветските войски пристигаха за 40 минути, а сега танковете на НАТО са в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
ха ха ха ха ..... еми след време ще се хвали колко чиновничета, знайни и незнайни, от не коя да е а АМЕРИКАНСКАТА администрация, са го "галили по главата"!!! А това със сигурност е по ценно от това няколко папи да те погалят! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Vladimir07
преди 7 години
Прецедентът чехлю гордост за американизираните Българи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
Някой пак е изпълзял изпод чехлите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
Цял заместник държавен секретар на ФАЩ му обърнал внимание, ехееей! ТУЙ се е на&рало от вълнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
щастлифт е ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Срам , срам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Fair
преди 7 години
Колониалния губернатор и мекерето-плазмодий....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още