IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечни кредитори на Острова смекчават изискванията за възраст

Nationwide и Halifax увеличиха пределната възраст, на която кредитополучателите трябва да са изплатили заемите си, до съответно 85 и 80 години

13:00 | 09.05.16 г. 1
Ипотечни кредитори на Острова смекчават изискванията за възраст

Ипотечните кредитори във Великобритания смекчават рестрикциите пред по-възрастните кредитополучатели, съобщава FT.

Nationwide е вторият кредитор в рамките на седмица, който увеличава горната граница за максималната възраст, на която трябва да бъде кредитополучателят при изплащането на заема. Увеличението е с 10 години – от 75 до 85 години.

Това е и най-високата горна граница на възрастта, която се прилага от британски кредитор, отбелязва изданието. Решението си кредиторът мотивира с „опит да се даде гъвкавост и избор на по-възрастните кредитополучатели“.

През миналата седмица Halifax увеличи възрастовата граница на 80 години.

Брокери коментират, че това е сериозна промяна в политиката на два от най-големите ипотечни кредитори в страната.

По-голямата възрастова граница към момента на изплащане на кредита ще се прилага само при заеми до 60 на сто от стойността на жилището, но не по-големи от 150 хил. паунда. Това на практика намалява и атрактивността им за кредитополучателите в по-скъпите райони на страната, например Лондон, отбелязва изданието.

Затова и експерти очакват въздействието от мярката да е силно ограничено. Още повече, че кредитополучателите трябва да отговарят и на по-стриктни критерии за оценка, включително да успяват да погасяват вноските си и при 7% лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Следващата стъпка ще е до третата реинкарнация. Като им знаем цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още