IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Атина направи важна крачка за реформирането на икономиката

Европейските кредитори и МВФ имат спор само относно ефекта от мерките в спасителната програма, коментира Йерун Дейселблум

18:10 | 09.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Московиси: Атина направи важна крачка за реформирането на икономиката

Приетата късно в неделя реформа в пенсионната и в данъчната система на Гърция е важна крачка, която ще помогне на страната да се върне по пътя на растежа. Този коментар направи комисарят по икономическите въпроси в ЕС Пиер Московиси преди началото на извънредното заседание на Еврогрупата в Брюксел. Изявлението му беше излъчено във видеосистемата на ЕК.

Пред журналисти Московиси изрази своята увереност, че финансовите министри от еврозоната ще успеят да изготвят рамката на споразумението с Гърция относно прегледа на третата спасителна програма. Той обаче отказа да коментира въпроса с облекчаването на дълга на Атина, защото това не е решение „директно в ръцете на ЕК“. Всички институции, участващи в програмата, трябва да вземат това решение, каза още комисарят.

За първи път Еврогрупата ще дискутира тази вечер въпроса за устойчивостта на гръцкия дълг, който вече достига 180% от брутния вътрешен продукт на страната. На заседанието ще бъдат разгледани още и реформите, които Гърция направи в последните седмици, както и възможността да бъде създаден автоматичен механизъм с допълнителни икономии, който да бъде стартиран, ако южната ни съседка не постигне заложените в програмата цели.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум коментира, че не очаква решение относно дълговете на Гърция тази вечер. Това е само първия дебат по темата и предстои още техническа работа. Някакво решение по темата може да се очаква най-рано по време на редовното заседание на финансовите министри, което е насрочено за 24 май, допълни той.

Дейселблум обясни пред журналистите, че европейските кредитори на Гърция и Международният валутен фонд (МВФ) имат различия само относно ефектът от мерките, записани в спасителната програма от миналото лято. Затова е и предложението за автоматичен механизъм с допълнителни икономии, който да влезе в сила, ако Атина се отклони от целите.

Трябва да признаем, че гръцкото правителство направи много важно усилие за реформиране на икономиката на страната, коментира още Пиер Московиси. За него приетата от парламента късно снощи пенсионна реформа е истинска и добра, а промените ще могат да върнат страната на пътя на растежа.

Промените в пенсионната и в данъчната система са много важна стъпка, но предстои още и създаването на нов приватизационен фонд, както и гарантирането на независимостта на данъчната администрация.

Московиси очаква конструктивен разговор тази вечер, който да доведе до постигане на споразумение по прегледа на третата спасителна програма за страната. Това ще има добър ефект, например за привличане на инвестиции в Гърция.

Нуждата от бързо постигане на споразумение по прегледа на програмата изтъкна и комисарят по въпросите на еврото ВалдисДомбровскис. „Затова и свикахме извънредната среща на Еврогрупата – за да насърчим процеса“, каза той.

Той също отказа да коментира въпроса за дълговете на Атина с думите, че това е решение, което трябва да бъде взето от всички кредитори на страната, не от Европейската комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
"но предстои още и създаването на нов приватизационен фонд ... "незабавно то му създаване не значи миналата година или сега , нека минат 2-5г. първо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още