IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф се натъкна на изненадваща пречка

Председателят на Долната камара на парламента анулира гласуване от миналия месец

20:43 | 09.05.16 г. 3
<p>
	Дилма Русеф. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дилма Русеф. Снимка: Архив Ройтерс

Процедурата по импийчмънт на бразилския президент Дилма Русеф се натъкна на изненадваща спънка, която обаче засега само отлага процеса, съобщи Bloomberg.

Председателят на Долната камара на парламента (Националния конгрес – бел.ред.) Валдир Мараняо анулира гласуването от миналия месец, в резултат на което процедурата отиде към горната камара на парламента (Сената – бел.ред.), информира БТА.

Валдир Мараняо анулира гласуването от миналия месец в долната парламентарна камара, в резултат на което процедурата по импийчмънт на президентката Дилма Русеф беше внесена от депутатите в горната камара на парламента.

Допреди днешното решение се смяташе, че процедурата вече е в ръцете на сенаторите. Този месец специална сенатска комисия препоръча да се гласува за отстраняване на Русеф за 6 месеца от власт.

На 11 май в Сената беше планиран вот дали да се започне обсъждането на отстраняването на Русеф от власт. По време на това обсъждане, което някои агенции сравняват със съдебен процес, трябваше да бъдат изслушани обвинителите и защитниците на Русеф и накрая да се пристъпи към гласуване за отстраняването на президента.

Днес обаче Валдир Мараняо постанови, че Сенатът трябва да върне цялата процедура в долната камара, а там да се проведе ново гласуване. Като мотив Мараняо изтъкна процедурни грешки при вота в долната камара, предаде Ройтерс. В съобщение до медиите на Мараняо се казва, че вотът в долната камара е анулиран, защото той бил израз на предубеждение срещу президентката от левицата и накърнявал нейното право на защита.

Искане за анулиране на вота в долната камара беше внесено от генералния прокурор на Бразилия Жозе Едуардо Кардозо. Той е бивш министър на правосъдието в правителството на Русеф и осигуряваше защитата на президентката по време на дебатите в долната камара.

 

Решението на Мараняо води до пълно объркване. Засега не е ясно дали Върховният съд, Сенатът или мнозинството от депутатите в долната камара могат да анулират от своя страна решението на Мараняо за анулиране на вота в долната камара, посочва агенция Ройтерс. 

Ясно е само, че подобно развитие на нещата е спечелена битка за Русеф.

Мараняо стана изпълняващ длъжността председател на долната парламентарна камара, след като на 5 май Върховният федерален съд на Бразилия прекрати временно пълномощията на председателя на долната камара на Националния конгрес Едуардо Куня заради предполагаем опит за сплашване на конгресмени и възпрепятстване на разследвания срещу него. На 17 април Мараняо гласува срещу отстраняването на Русеф от власт.

Според анализатори, анкетирани от Bloomberg, днешното решение няма да е достатъчно, за да се спаси президентът и само показва колко уязвим е процесът от гледна точка на правните детайли. Сложният процес по всяка вероятност ще държи най-голямата южноамериканска икономика в криза още дълго време.

„Това е просто шум“, казва Рикардо Рибейро, политически анализатор в консултантската компания MCM в Cao Пауло. „Не мисля, че това ще отложи насроченото за сряда гласуване в Сената“, прогнозира той.

След днешното решение борсата в Сао Пауло и бразилският реал отчетоха спадове от съответно 4,6% и 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Изненадващите пречки да не би всъщност да са нечии големи дългове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Както е известно, на всяко действие има противодейктвие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
а я да видим бразилеосите дали ше се събудят най после и да прогледнат кой северен съсед им мъти водата ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още