IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Алексиев: Еврофондовете могат да са лост срещу недобросъвестни правителства

Икономистът прогнозира сходни или по-високи нива на усвояване през настоящия програмен период

22:48 | 09.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврофондовете могат да бъдат лост срещу фискално недобросъвестни правителства, като срещу тях ЕК може да изисква реформи.

Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) и основател на Инфограф Явор Алексиев в Investbook по Bloomberg TV Bulgaria, който говореше за икономическия ефект от девет години членство на България в ЕС.

„Огромната част от усвояването на европейските средства ще се случи в края на програмния период, защото по-мащабните проекти, по които отиват голямата част от европейските средства са проекти с много дълъг срок на изпълнение и реалното разплащане с европейски средства ще се случи след една-две-три години в зависимост от проекта“, казва Алексиев.

„Същевременно българските общини, а и предприятията и неправителственият сектор вече имат необходимия ноу хау за работа с европейски средства“, допълва той.

Алексиев прогнозира сходни, ако не и по-високи нива на усвояване през този програмен период спрямо предишния. По думите му обаче основната разделителна линия, която ще определи дали ще успеем да усвоим по-голям дял от това, което ни се полага, е изискването за качество – това, което постигаме с тези разходи.

„86-88% усвояване е ОК от чисто счетоводна гледна точка. Но въпросът е дали когато след 10 години погледнем назад, ще си кажем, че с тези средства страната е придобила конкуретоспособност и е създала работни места в по-бедни региони или е било просто временен ефект от усвояването на едни пари“, допълва Алексиев.

Подробности вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
..." Недобросъвестни" ...каквото и да значи това! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Явор Алексиев: Еврофондовете могат да са лост срещу недобросъвестни правителства"==Какво откритите !!! ха ха ха Още при унищожаването на БГ икономиката трябваше да стигне до това заключение. Сегашната е грантова. Слушаш -има , не слушаш-НЯМА! Съвсем официално НАГЛО и неприкрито купуване на елита, чиято единствена задача е да държи стадото и да го натиря в "правилната" посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още