IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс: Икономиката на САЩ е в добра форма

Според председателя на Фед за Сан Франциско ниската инфлация е най-големият проблем на централните банки

11:26 | 10.05.16 г. 11
<p>
	Джон Уилямс <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джон Уилямс Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Джон Уилямс заяви в отворена онлайн сесия с въпроси и отговори в понеделник, че американската икономика е в добра форма, а ниската инфлация е „най-големият проблем на централните банки днес“, съобщава Ройтерс.

Уилямс, централен банкер с центристки възгледи и поддръжник на председателя на Фед Джанет Йелън, потвърди позицията си по почти всички въпроси, свързани с политиката на Фед.

Той заяви, че лихвените проценти са ниски не само заради политиката на централната банка, но и заради застаряващото население и по-бавния растеж на производителността. Според него обаче банковата система е по-сигурна от преди финансовата криза.

Уилямс заяви още, че част от скорошното забавяне на растежа на производителността е отражение на по-силна икономика. Според него новата заетост се е засилила, но новите служители все още не знаят как да вършат работата си толкова ефективно, колкото старите.

Председателят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари пък даде сигнал, че подкрепя внимателния и търпелив подход към повишаване на лихвените проценти, поддържан от гуверньора на Фед Джанет Йелън. Той заяви, че сегашното състояние на паричната политика е „по-скоро правилно“.

Макар че повишаване на лихвените проценти през юни все още е „възможно“, Кашкари изглежда предпочита засега те да останат ниски, за да продължи процесът на завръщане на трайно безработни обратно на пазара на труда.

„Според мен суровите данни сочат, че трябва да бъдем гъвкави и смятам, че съществува и социалната нужда да бъдем такива. Ако успеем да не позволим на хората напълно да отпаднат от пазара на труда, това ще бъде изключително позитивно за обществото“, каза Кашкари в интервю.

Според него американската икономика вероятно ще се разрасне с около 2% през тази година. Той заяви, че не е ясно дали последното повишаване на инфлацията е било „реално“ или се дължи на преходни фактори.

Докато все още има доказателства, че инфлацията се движи към целевото равнище на Фед от 2%, „смятам, че имаме лукса да оставим пазара на труда да продължи да връща хора обратно към заетост“, каза Кашкари.

В същото време той не изключи възможността заплатите, темпът на безработицата, участието на работната сила и перспективите пред инфлацията да се подобрят преди юни, което да доведе до ново повишаване на лихвените проценти.

„Ако направим прогноза за броя на увеличенията на лихвените проценти и след това я променим, всички ще изпаднат в паника“, каза Кашкари, добавяйки, че решението ще „зависи изцяло от представянето на икономиката“.

Пазарите в момента смятат, че има 8% шанс Фед да увеличи лихвените проценти преди юни и не виждат особено добри шансове за подобен ход преди декември.

„В крайна сметка ще реагираме според данните, а ако данните ни изненадат положително, тогава пазарите ще трябва да се приспособят“, каза той.

Фед трябва да се фокусира върху икономическите данни и да не се тревожи толкова много за несигурността заради предстоящите президентски избори и очакванията на пазара, завършва Кашкари.

И двамата представители на Фед тази година нямат право на глас при взимането на решения от Федералната комисия за отворения пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
forum_rookie
преди 7 години
Ето едно четиво по въпроса:http://glasove.com/categories/na-fokus/news/sramnata-tajna-na-amerikaneca-ot-srednata-klasa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Еми да де, ний нали бяхме такива щастливи наще като правеха хеликоптерни пари, помниш ли? Е същото щастие ни чака и в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 7 години
и нещастни спестители :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Да, НО само при условие, че това са контролина пари-дажбички без възможност да "излизат" от "свободната зона за търговия".Нещо като 1000 лв. в сметката, ама без възможност да ги теглиш кеш и имаш право да ги харчиш само за точно определени неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Тя икономиката е добре, финансите/банките са добре..Само, нещо централната банка не е добре.. Това казва човека :-)))И най-вероятно не лъже :-))Проблема е, че проблемите на централната банка до последно не ги усеща никой. И в даден момент всички го усещат (проблема де) едновременно и мощно. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
lyusien
преди 7 години
Бързото решение за повишаване на инфлацията са ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ и повишаване на потреблението - това значи щастливи потребители щастливи производители щастлива Централна банка Всички ще бъдат щастливи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Най-обичам като започнат да отговарят без да си ги питал :-D хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Причини за инфлацията- когато търсенето превишава предлагането - когато разходите се увеличават поради вдигане на заплатите ,данъци и лихвиИнфлацията причинена от вдигането на лихвите е вид кражба престъпление срещу човечеството и съм обяснил към средата на публикацията ми - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Някой ще каже ,че увеличението на данъците и заплатите също причиняват инфлация и нека започнем с лихвите а после останалото даже според мен най-добре да се работи без пари и да няма данъци за да няма инфлация В книгата Свет.иконом.криза и България проф.Иван Ангелов добре е обяснил за държавната намеса и за управлението на ''бизнес кризите'' на капитализма но държавната намеса както и търг.споразумение(ТТIP) без осъзнаване на системната криза ще отложи проблемите и дори ще ги задълбочи и затова трябва нова ''система''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 7
bertram
преди 7 години
То и обонго ако го питаш има страхотен пазар на труда и работните места на 4ч в бъргър кинг и макдоналдс са най-хубавите работни места на света.Частния дълг расте, Държавният дълг расте, печалбите се свиват, Корпоративния дълг расте, Фед печати, хората са готови да гласуват за *** като Тръмп и Сандерс.... това не е здрава икономика. само 45-50 милиона американци са на купони за храна...щото са цъфнали и вързали...всичко качествено като индустрия се аутсорсва в Азия , а закона на обонго за задължителното здравно осигуряване доведе до закриване на кум читави работни места и откриване на почасови такива на тяхно място...тоя е нагъл лъжец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
Уилямс: Икономиката на САЩ е в добра форма ---------------------------------------------------------------------------------------------------и аз съм далечен роднина на Страдивари ама нешо цигулките ми не вървят ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още