IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР прогнозира ръст на икономиката на България от 2,5% за 2016 г. и 2017 г.

Финансовата институция залага на вътрешното търсене като основен двигател на растежа

15:30 | 11.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител в компресорната станция на &quot;Булгартрансгаз&quot; в Провадия. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служител в компресорната станция на "Булгартрансгаз" в Провадия. Снимка: архив Ройтерс

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира, че през 2016 г. и 2017 г. българската икономика ще расте с по 2,5%.

Оценката за тази година е ревизирана в положителна посока, като ако се сбъдне, растежът ще бъде малко над, но близо до средния за региона на Югоизточна Европа. Това става ясно от очакванията на международната финансова институция, оповестени в доклада „Регионални икономически перспективи”, представен в рамките на годишната среща на банката, провеждаща се в централата ѝ в британската столица Лондон.

За сравнение – в предишната си прогноза, оповестена през ноември 2015 г., ЕБВР очакваше, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се увеличи с 2 на сто. Сега за пръв път има очакванията и за прираста на родната икономика през 2017 г. Темпото от 2,5% би било по-бавно от регистрираните през 2015 г. 3%.

Тогава основен двигател беше износът, както посочва и банката, следван от потреблението. Според ЕБВР именно вътрешното търсене обаче ще е първостепенният фактор, който ще способства за растежа през тази и следващата година. То ще получи тласък от по-високия разполагаем доход на фона на увеличението на минималната работна заплата с 10,5% от януари 2016 г. и подобряващите се условия на трудовия пазар. Растящото потребление ще ограничи приноса на нетния износ за растежа, оценява ЕБВР.

Как националното стопанство стартира 2016 г. ще разберем в петък, когато Националният статистически институт ще оповести експресните оценки за БВП през първото тримесечие на новата година.

Все пак очакваният ръст от 2,5% за 2016 г. би бил малко по-бърз от прогнозираните 2,4% средно за региона на Югоизточна Европа, в който ЕБВР причислява България, заедно със страни като Албания, Босна и Херцеговина, Кипър, Македония, Гърция, Косово, Черна гора, Румъния и Сърбия. Сред тях ЕБВР залага, че най-силен икономически ръст от 4 на сто ще запишат Румъния и Черна гора, а единствена Гърция ще отчете спад на икономиката през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 7 години
На шега може да кажа, че по ми харесва прогнозата на премиера Борисов за 2016 г. - 4.5%. Но при 3% за 2015 г. ЕК ни каза оптимистична (???!!) прогноза за 2016 г. от 2%, после се поправи на 2.2%, ЕБВР е по-милостива и ни дава 3%. Та, като заговоря сериозно, макар да съм икономист - специалист точно по растеж с много подозрение и неприязън се отнасям към такива спекулативни прогнози. Прилича ми на играта тука има - тука нЕма. Освен това не нищо не подсказват на обикновения човек как и дали ще му се подобри битието. Знаете, че тези проценти могат да се използват по много наличи в наша полза или вреда. Засега ГЕРБ са устойчиви само в заемите, които вземат и ще трябва да връщаме в бъдеще..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още