IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф с последен шанс за спиране на импийчмънта

Главният прокурор поиска от Върховния съд на Бразилия да анулира процедурата

08:27 | 11.05.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дилма Русеф може да бъде отстранена от президентския пост още в четвъртък. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Дилма Русеф може да бъде отстранена от президентския пост още в четвъртък. Снимка: архив, Ройтерс

Главният прокурор на Бразилия Едуардо Кардозо поиска от Върховния съд да анулира процедурата за импийчмънт на президента Дилма Русеф, съобщава Ройтерс, като се позовава на съобщение на бразилската прокуратура.

По-рано във вторник председателят на Долната камара на бразилския парламент оттегли противоречивото си решение да анулира вота за отстраняването на Русеф. Това означава, че искането на главния прокурор е единствената надежда на бразилския президент да стопира процедурата за отстраняването й, отбелязва информационната агенция. 

Междувременно в страната започнаха демонстрации на поддръжници на Русеф. В реч пред част от тях президентът на страната коментира, че няма да подава оставка. Агенцията информира обаче, че сътрудниците на бразилския президент вече са разчистили кабинета й в президентската резиденция в столицата Бразилия.

Днес горната камара на бразилския парламент – Сенатът, трябва да гласува за импийчмънт на Дилма Русеф. Отстраняването й трябва да бъде подкрепено от обикновено мнозинство. Ако това се случи, Русеф ще освободи президентския пост още в четвъртък.

Президентът на страната е изправена пред обвинения за нарушаване на бюджетните закони, с което си е осигурила преизбирането на поста през 2014 г. Тя отрича обвиненията.

Политическата криза прати Бразилия на ръба на пропастта. Хаосът се разиграва в навечерието на Олимпийските игри, до старта на които има по-малко от 90 дни.  Битката за импийчмънта поляризира нацията и доведе до пълен застой на най-голямата икономика в Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
тряят им С 400 както в Сирия и забрана на НПОта и нема да има повече такива изцепки, после Big Brother ако иска мое да се "пробва" пак .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
"Дилма Русеф с последен шанс за спиране на импийчмънта "Или последен шанс да слушка Биг Брадър, или марионетките ще изкопаят и от пиле мляко да върнат Бразилия в правилните атлантически "ценности".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още