IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-много жени на лидерски позиции в бизнеса има в Източна Европа

35 на сто от високите корпоративни длъжности в региона са заети от дами

13:15 | 12.05.16 г. 1
<p>
	<em>Изабел Кошер, първи заместник-генерален директор на енергийната компания Engie. Снимка: Ройтерс</em></p>

Изабел Кошер, първи заместник-генерален директор на енергийната компания Engie. Снимка: Ройтерс

Източна Европа и Русия назначават най-много жени на високи корпоративни длъжности, изпреварвайки всеки друг регион в света, показват данните в доклада „Women in Business”, изготвен от Грант Тортън за изминалата 2015 г.

"Още един повод да инвестираш в развиващите се пазари“, коментира Майкъл Макгъфи в своя статия, публикувана във Forbes.

Поводът за нея е оптимистичната статистика, че все повече жени печелят доверие в бизнеса. 40% от лидерските бизнес постове в Русия са заемани от жени, което е далеч повече от 26% в Западна Европа. Седем от осемте страни с най-много жени на лидерски позиции в бизнеса са развиващи се европейски държави.

През последното десетилетие топ позициите в бизнеса са не са само за мъжете, особено в региона на Централна и Източна Европа. През 2004 г. eдва 19% от мениджърските постове са заемани от дами, а днес техният дял достига 22% от всички лидерски позиции в бизнеса.

Източна Европа е добър пример за успеха на жените в бизнеса, тъй като в региона 35 на сто от топ позициите в бизнеса са заети на представителки на нежния пол.

Прогрес има и в Европейския съюз (ЕС), където 26% от мениджърските постове са заети от жени в сравнение с едва 17% през 2004 г.

Европейският парламент също е ревностен защитник на принципа за равенство между половете, като се застъпи за увеличаване на трудовото възнаграждение на жените, удължаване на майчинството и дори предложи квоти за задължителен процент жени в състава на европейската администрация.

Лидер с най-много жени в управлението на бизнеса е Русия, където 40% от ръководните постове са заемани от жени. След нея се нареждат Грузия (38%), Полша (37%), Латвия (36%), Естония (35%), Франция (33%) и др.

Разочароващи са данните в Германия, която е преотстъпила едва 14% от лидерските позиции на жени.

В Азиатско-тихоокеанския регион 20% от ръководните постове са за дамите. Като цяло данните в азиатските страни са обезкуражаващи, като например в Япония едва 8% от ръководните постове са доверени на жени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 7 години
затова и бизнеса не е толкова развит там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още