IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силуанов: Рублата ще остане стабилна при средна цена на петрола 40 долара

Прогнозата на министъра на финансите на Русия е за следващите три години

16:50 | 14.05.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Курсът на рублата ще остане стабилен в близките три години при условие, че средногодишната цена на петрола е на ниво 40 долара за барел, заяви руският министър на финансите Антон Силуанов, цитиран от РБК. Според него в края на тази година руската икономика ще започне да расте.

„Планираме цена на нефта от порядъка на 40 долара за барел за три години напред. Изхождаме от това, когато имаме предвид рублата. Равновесието няма да се променя сериозно при тази прогнозна цена на петрола“, каза Силуанов.

По думите му като цяло руската икономика се е адаптирала към новите условия и в края на годината може да се очаква растеж. 

Силуанов посочва, че преди няколко години в руската икономика е доминирал износът на стоки. „Сега е обратното: надделяват отраслите, които произвеждат продукция с добавена стойност“, казва той.

Министърът на финансите посочва, че удържането на дефицита на ниво 3% от БВП няма да е проста задача. Той очаква тази година постъпленията във федералния бюджет от акцизи на алкохолни напитки да нараснат с 10%.
Правителството се нуждае от още над 100 милиарда рубли (около 1,5 млрд. долара), за да осъществи в пълния обем мерките за подкрепа на икономиката през 2016 г., казва Силуанов.

По-рано тази седмица Европейската банка за възстановяване и развитие поднови прогнозата си за Русия и очаква ниските цени на петрола и липсата на инвестиции да доведат до продължителна рецесия през 2016 г. Експертите очакват през тази година руската икономика да се свие с 1,2 на сто, а през 2017 г. да се върне към растежа. През миналата година БВП на Русия се сви с 3,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
ето погледни руските бондове ..... :)) айде бегай у Люлин или Обеля .... :)) The End Of Hegemony? Russian Bond Yields Plunge Below Pre-US Sanctions Levelshttp://***.zerohedge.com/news/2016-05-15/end-hegemony-russian-bond-yields-plunge-below-pre-us-sanctions-levels
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
и тъпунгерос кат гледам световната икономика е цъффнала та вързала или според тебе е напреднала ?!? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
MZ/X
преди 7 години
Световната икономика ще се срине, ако цената на нефта падне до 80 долара за барел. Това заяви руският президент Владимир Путин в Милано. 17 октомври 2014
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
и кво да я погледнем, тя е вързана с петрола нищо и няма само глей кат петрола отиде пак там дет беше ... тогааа я поглени кво прай рублата .... валутата е покрита с ресурсите на държавата си, долара е покрит с на баба ти хурката обещанията ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 16
ing5rov
преди 7 години
Ти долара ако го имаш за "стабилна" валута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 15
eboyanov
преди 7 години
е нали уж доларът се влияел от цената на петрола, а рублата бе една от най стабилните валути???!!! не че съм американофил, ама русофилчета да ме извинявате, ама ... си погледнете валутката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още