IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer забранява „смъртоносните коктейли“ с нейни препарати

Смъртните присъди са разрешени в 31 американски щата

16:26 | 14.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският фармацевтичен гигант Pfizer въвежда строг контрол за използването на негови препарати за инжекции при изпълнението на смъртни наказания в САЩ, съобщи New York Times.

Pfizer е последната фармацевтична компания, имаща лиценз за управление и контрол на лекарствените препарати в САЩ, която забранява използването на нейни препарати за приготвянето на „смъртоносни коктейли“, пише изданието.

Повече от 20 американски и европейски компании за производство на лекарства вече въведоха тези ограничения по морални и бизнес причини.

Американската асоциация на фармаколозите в САЩ през март миналата година забрани на своите членове да предоставят на властите вещества, използвани за екзекуции. 

Употребата на смъртоносни инжекции се увеличи през последните 5 години. Масово производителите на лекарства се обявиха срещу използването на техни медикаменти за екзекуции. Това доведе до вълна от експериментални лекарства, завършила със съдебни дела.

Смъртните присъди са разрешени в 31 американски щата. В периода от 1976 г. до януари тази година в САЩ са екзекутирани 1424 души. Основният метод за извършване на смъртното наказание е инжекция.

В списъка със забранени вещества е и силното лекарство пропофол, причинило смъртта на поп звездата Майкъл Джексън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Щом забраняват инжекциите, ще върнат ли бесилката и електрическия стол?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още