IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старт на TAP – още една крачка към мечтаната газова диверсификация на Европа

Газопроводът, който сложи край на Nabucco, е вариантът и на България да намери нови източници на газ

10:13 | 17.05.16 г. 13
<p>
	Графика: <em>ТАР</em></p>

Графика: ТАР

На официална церемония в Солун по-късно днес (17 май) ще бъде сложено началото на строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP), който трябва да донесе така желаната в ЕС диверсификация на газовите източници.

Плановете за TAP - проектът, който сложи точката на Nabucco, предвиждат по него да бъдат пренасян природен газ от Азербайджан за Европа. Тръбите ще преминат през територията на Гърция и Албания и по дъното на Адриатическо море – до бреговете на Северна Италия. Общата дължина на трасето е 878 километра, от които 550 километра на гръцка територия. Морският участък е от 105 километра.

Максималният капацитет на газопровода на първо време ще бъде 10 млрд. куб. метра. С изграждането на компресорна станция край Серес обаче той може да бъде удвоен.

TAP е част от Южния газов коридор – проектът на ЕС, който трябва да донесе сигурност на доставките на природен газ на Стария континент. Идеята е по него да бъде доставян природен газ от находището „Шах Дениз II” в Каспийско море в Европа. Част от инфраструктурата по този маршрут е и Трансанадолският газопровод (TANAP).

Благодарение на Южния газов коридор и България ще има възможност да получава газ от Азербайджан – чрез изграждането на газовата връзка IGB между Комотини и Стара Загора. Още през 2010 година президентът Георги Първанов договори с Илхам Илиев 1 млрд. куб. метра природен газ от Азербайджан годишно. И досега обаче все още няма трасе, по което да бъдат осъществени тези доставки.

Годишното потребление на природен газ у нас е около 3 млрд. куб. метра годишно и над 90% от тях идват от Русия по един газопровод – през Украйна. За останалите количества разчитаме на вътрешния добив, но в последната година той се свива чувствително. 

По план търговската експлоатация на TAP трябва да започне в началото на 2020 година. През 2021 година пък изтича договорът, на базата на който купуваме газ от Русия. По думите на бившия енергиен министър Делян Добрев в него са описани точките, през които суровината влиза в българската газопреносна мрежа.

Това уточнение е много важно на фона на заканите на Русия да прекрати транзита през Украйна от 2020 година.

Всъщност газовата връзка IGB е ключова за дивесификацията на газовите доставки в България не само заради природния газ от Каспийския регион. Проектът все по-често се обвързва с плановете за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис.

Чрез него регионът ще може да получава природен газ, включително и от САЩ, а изпълнението на плановете са в подкрепа на гръцките апетити за участие в разработването на новите газови полета в Средиземно море – край бреговете на Кипър, Египет и Израел, както и за привличане на газ от Иран.

В гръцките медии началото на строителството на TAP се възприема и като „вот на доверие“ на големите енергийни компании към страната. New Post отбелязва, че проектът ще създаде 8 хил. работни места, пряко свързани с реализацията му. Непреките ползи също са огромни, особено в областта на строителството, допълва онлайн изданието.

Най-големите акционери в TAP са британската BP, азербайджанската SOCAR и италианската SNAM. Трите компании държат дялове от по 20% в проекта. Следва белгийската Fluxys (19%), испанската Enagas (16%) и швейцарската Axpo (5%).

Първоначално в газопровода участваха още и Statoil, който продаде дела си на SNAM през декември 2015 година, както и Total и E.ON, които напуснаха проекта през октомври 2010 г. От E.ON тогава обясниха лаконично, че промяната е свързана с „непрекъснатото преразглеждане на портфолиото от проекти, в които участва“.

Напускането на тези инвеститори обаче повдигна редица въпросителни около жизнеспособността на проекта. В крайна сметка обаче в последните месеци се наблюдава активизиране на дейностите, а и газопроводът има подкрепата на Европейския съюз на фона на усилията на Брюксел да диверсифицира доставките на природен газ.

Така се стига и до официалната церемония за началото на строителството на газопровода, планирана за малко по-късно днес, на която ще присъстват и българският енергиен министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
ACA
преди 7 години
Mypзилкитe изтръпват при мисълта че България може да получи газ от друг источник. Руснаците стават смешни с коментарите си в Българските медии. Страх ги е но не искат да си признаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
Dimat
преди 7 години
Абе,овце ***!Ще видите ***,колкото видяхте "Набуко" и "Турски поток"!Не разбирате ли,че той зависи от създаването на държава Кюрдистан и че докато такава няма,намерете си по десетина криви макарона,за да го видите този ***.А докато сте втренчени в този многомакаронен далекоглед,ще получавате прескъп газ от германския хъб на "Северен поток 2".Той "отговаря" на всякакви юроспийски изисквания.Така стоят нещата,ПАТОЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
dakl
преди 7 години
Инвестор ни подхвърля поредната манипулация на тема снабдяване със газ от който сами се лишихме , естесвенно с "братската" помощ на нашите задгранични "приятели". А сметката е елементарна .Азербейджан няма повече възможност от 10 милионна куб.м да достави в Европа.Количество безкрайно мизерно, като се има предвид че само Италия консумира 60 милиона.Ерго, за кого по напред? Естественно е, че за страните през които минава ***. А ние? Както в момента сме страната с с най малко осигурени доставки , така и ща си останем , ако положението ни не стане още по лошо, а за това нашите управници се постараха много и от сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Ironhorse
преди 7 години
След като се построи и тръгне в експлоатация ***, дано още си пишем, та да видим че все още някои други имат неистовото желание да строят потоци и да влезнат в експлоатация през 2499 година.Всъщност ако другите са на линия след 2019 ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 21
Ivan.r
преди 7 години
систематично превъртане във форума на инвестор. Трябва да престанат да публикуват теми за Русия или свързани с нея (макар и косвено) неща, че хората ще изгубят разсъдък. Очаквам скоро включване от песа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 26
ing5rov
преди 7 години
Охо , незаконната щерка на маранди и ипотех...двора ли объркА , моме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 9
OMG
преди 7 години
tap tap tap tanap ... tap tanap ... tap tap :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 13
khao
преди 7 години
ммм да, помълча :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 27
ing5rov
преди 7 години
Доста интелигентно...ами ше ти помълча и аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 13
khao
преди 7 години
убиват глупaка с мълчание .... толкова ли неразбираш ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още