IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за Белия дом може да заприлича на хаоса около Brexit

Форекс трейдърите, които искат да знаят как изборите през ноември ще се отразят на долара, трябва да погледнат не по-далеч от Обединеното кралство

08:14 | 20.05.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трейдърите, които искат да знаят как президентските избори в САЩ през ноември ще се отразят на долара, не е необходимо да поглеждат по-далеч от Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Британският паунд се срина до седемгодишно дъно, а волатилността се увеличи заради рисковете около референдума на 23 юни за еврочленството.

Предвид реториката за силния долар от страна на претендентите за Белия дом в САЩ, зелените пари са също толкова уязвими при политическа динамика, смятат Deutsche Bank, JPMorgan Chase & Co. и Standard Bank Group.

И републиканци, и демократи обвиниха Китай, че съзнателно отслабва валутата си, за да извлече предимство в търговията и това отразява гнева на гласоподавателите след 14-процентовото понижение на работните места в производствения сектор в САЩ през последното десетиелтие. „С изостряне на реториката държавите, които искаха по-конкурентен валутен курс, ще бъдат на първа линия, предизвиквайки колебания във валутните курсове“, коментира Алан Ръскин от германската Deutsche Вank в доклад от 6 май. Миналия месец Финансовото министерство в САЩ включи Китай, Япония и Германия в специалния списък за наблюдение на потенциални валутни манипулатори. 

Предвид това, че има антиглобалистки настроения, както и нагласи срещу свободната търговия сред електората в САЩ, силният долар ще бъде потенциална жертва“, казва Пареш Упадяя, директор на звеното за валутни стратегии в Pioneer Investmests в Бостън, който управлява активи на стойност 236 милиарда долара. „Пазарите ще започнат да включват рискова премия за американския долар и американските финансови пазари“, прогнозира той.

Упадяя, който е работил в Putnam Investmens в средата на 90-те, когато САЩ са в конфликт с Япония за евтиния внос на автомобили, очаква, че доларът ще отслабне спрямо еврото, йената и британския паунд.

Инвеститорите трябва да предпочитат еврото и йената, ако се стигне до валутен конфликт след изборите“, смята Джон Норманд от JPMorgan. Стивън Бароу от Standard Bank предупреждава, че може да има колебания в долара преди вота през ноември, както се случва сега с паунда преди референдума. Ако пък Доналд Тръмп спечели изборите, Бароу допуска 20-процентно поевтиняване на долара.

Повратен момент за зелените пари може да дойде през юли, когато републиканците и демократите формално ще изберат кандидатите си за Белия дом. Цените на сделките за опции през последните две десетилетия показват, че волатилността при валутната двойка долар/йена се покачва средно с 1,6 процентни пункта през трите месеца преди вота.

Тази седмица Доналд Тръмп нарече Китай „големият майстор“ на девалвацията и заяви, че страната вреди на САЩ при търговията, както и че силният долар се отразява зле на конкурентоспособността.

Хилари Клинтън планира да предприеме мерки срещу държави, които поддържат по изкуствен начин стоките си евтини. Мерките включват назначаване на „валутен прокурор“ и въвеждане на наказания, пише в сайта на кампанията, посочва Bloomberg.

Работните места в производствения сектор се сринаха до около 12,3 милиона през април от 14,2 милиона същия месец през 2006 г., сочат данни на Службата за трудова статистика, като много от тези работни места се пренасят в чужбина.

Автомобилните производители изместват продукцията извън границите на САЩ. General Motors например внася модели, произведени в Китай, а Ford създаде 2 800 работни места в Мексико в предприятие на стойност 1,6 милиарда долар. Търговският дефицит на САЩ нарасна до 40 милиарда долара до 7,8 милиарда долара преди две десетилетия.

По-голямата част от гнева е сред американските производители, за които е трудно да се състезават с нечестно оценените китайски стоки и, още по-зле, те не смятат, че курсът на юана е свободно плаващ“, казва Дейвид Шварц, партньор в адвокатската кантора Thompson Hine, който специализира в търговски диспути. 

Китай, Япония и Германия, както и Южна Корея и Тайван, отговарят на два от трите критерия, които определят нечестните форекс практики по силата на закон, приет през февруари. Нации, които отговарят и на трите критерия, са изправени пред незабавни мерки, като президентът е упълномощен да замразява търговски преговори или да спира проектно финансиране.

Критериите са следните: търговски излишък със САЩ от над 20 милиарда долара, излишък по текущата сметка от над 3% от БВП и неколкократно обезценяване на валутата чрез изкупуване на чуждестранни активи на стойност 2% от БВП в рамките на година. Китай, Япония, Германия и Южна Корея отговарят на първите две „изисквания“, а Тайван – на първото и третото.

Изборите в САЩ ще се проведат на фона на конструктивен икономически ръст, който подкрепи 18-процентово поскъпване на докара през последните две години, тъй като инвеститорите се завърнаха към САЩ в търсене на по-висока доходност от тази в Европа и Япония.

Това увеличава залозите за много държави – от Австралия и Нова Зеландия до Швейцария и Канада – които въведоха редица стимули, за да насърчат забавения растеж на икономиките си. Ниските лихвени проценти помагат за инфлацията, отчасти като обезценяват валутата. Това от своя страна прави износът по-конкурентен.

Валутните войни се случват на глобално ниво, но американският протекционизъм не беше на дневен ред“, казва Крис Търнър, директор за глобалните стратегии в ING Groep, базиран в Лондон. „Надявам се, че няма да се върнете към тези тъмни дни от началото на 90-те години, защото протекционизмът е лош за всички но, слушайки някои от решите на кандидатите, може да имаме малко основание за притеснение“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
И клинтънова щяла да "наказва" Китай... и как точно ще ги накажеш, несретнице,...-------------------------------------------------------------------------------------------ше прати секретарката Свиркулински на чичо Били под масата на китайците .... само така мое да ги "накаже" чайките .... ако иска Клинтъница лично може да запише един курс за тръби във ВиК :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
А докато САЩ печатат най използваната валута в света ( а това ще е още поне 20 г)--------------------------------------------------------------мда абе баце от холандската ли трева взимаш, кажи къде е да ходя и аз да взема малко .... :)) Още 150г. ше си я печатат .... те за 15 г. сътвориха 20 трилиона престаам си след 20г. с тия темпове да "стимулират икономиката" това ше бъде 150 трилиона ако не и 200 ..... и пак ше си стрелят наволя ше си праат войни щото другите им ползват парите и ги финансират индиректно .... Баце тва в твойта глава може да е, но в другите 6.5 млрд. гамнали не е това даже напротив съвсем обратното е ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
....Предвид това, че има антиглобалистки настроения, както и нагласи срещу свободната търговия сред електората в САЩ.....------------------------------------------------------------------------------------------мда само дет свободната търговия Сащови я разбират така :------------------------------------------------------------------------------------------"САЩ наложиха драконовски мита за китайската стомана " - митото за студено валцуваната плоска стомана от Китай вече ще бъде 256,4%, а антидъмпинговото 266%. За японската стомана митото ще е 71%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още