IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да срине цените на жилищата с 25%

Наемодателите на Острова имат изгода от мигрантите, тъй като те наемат жилища повече от местните британци

18:16 | 16.05.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания могат да се сринат с 25%, а паундът да се обезцени с една трета, ако кралството напусне Европейския съюз, а социалното напрежение заплашва да кипне дори и при оставането на страната в блока, показват прогнозите на Fitch, публикувани от британския вестник Telegraph.

Рейтинговата агенция предупреждава, че евентуалното напускане на страната, съпроводено с трудни и продължителни търговски преговори, ще предизвика сътресения на пазара и рискува да причини „трайни щети“ в британския финансов сектор.

При евентуален Brexit стойността на националната валута ще се срине с 30% срещу кошницата от други валути до края на 2016 г., тласкайки търговията на дребно до невиждани от финансовата криза през 2008 г. нива и удряйки британските наемодатели заради затягането на миграцията.

Fitch предупреждава, че вотът в подкрепа на оставането на страната в блока също ще доведе до безредици, а миграционната вълна ще остане висока през следващите години.

Обратният сценарий според агенцията ще премести „центъра на тежестта на ЕС“ към по-протекционистка и по-малко икономическо либерална политика. Докладът описва възможния избор за напускане като „опасен прецедент“, който заплашва да отслаби единството на целия блок. 

Агенцията предупреждава още, че преговорите между ЕС и Великобритания след вота за Brexit може да се отразят на растежа, да обезценят паунда и да тласнат нагоре инфлацията.

Fitch прогнозира, че Централната банка може да бъде принудена да увеличи лихвите до над 3% до 2019 г. след период на по-свободна парична политика, за да компенсира големия спад в търсенето. А по-слабият икономически растеж и по-високите лихви могат да предизвикат рязко падане на цените на жилищата.

Наемодателите във Великобритания също ще бъдат засегнати от намаляването на миграцията, която може да падне до близки до нулата нива. Официалната статистика показва, че мигрантите е три пъти по-вероятно да наемат жилище, отколкото британците.

По отношение на валутните рискове рейтинговата агенция посочва, че износителите ще спечелят от обезценяването на паунда, но авиокомпаниите например ще понесат значителен негативен ефект, тъй като над 40% от разходите им са в долари, а огромна част от дълга им също е предимно в зелената валута. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
senzor
преди 7 години
Инстинктът за самосъхранение при британците е явно по-силен от този на другите еврочленове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Grosss
преди 7 години
Кои са трите основни причини поради които Великобритания иска да напусне ЕС?Подозирам,че една от тях са мигрантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
Варяг
преди 7 години
Ами дайте да изселим цяла Африка и да я населим на острова за да иматполза наемодателите и да не паднат цените с 25%.Колкото до лирата започне ли доларът да пада и тя ще поеме надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
"Brexit заплашва..." с извънземна атака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още