IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Икономическият потенциал за сътрудничество с Белгия е голям

Белгийските инвеститори предпочитат България като инвестиционна локация в Югоизточна Европа, коментира държавният секретар по външната търговия Питър Де Крем

21:05 | 16.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Белгия е важен партньор за България, но има достатъчно икономически потенциал, който ще допринесе за още по-голямо активизиране на сътрудничеството между държавите. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с държавния секретар по външната търговия на Кралство Белгия Питър Де Крем, информират от Министерството на икономиката (МИ).

Лукарски подчерта, че за екипа на МИ е особено важно да насърчи интереса на белгийските компании за нови инвестиции или разширяване на инвестиционното им присъствие в България. Като положителен пример за белгийски инвеститор министър Лукарски  посочи „Солвей Соди“. През 2015 г. компанията реализира сериозна инвестиция в разширяване на производството си в Девня с нова вакуумна дестилационна инсталация.

По време на срещата министърът на икономиката изтъкна, че България полага усилия за засилване на търговията и привличане на стратегически инвестиции. По негови думи активно е и участието на белгийските компании в реализацията на проекти, свързани с инфраструктурата, енергетиката, транспорта, селско стопанство и информационни технологии.

„Създаваме условия за привличане на инвестиции във високотехнологични производства и изграждането на технологични паркове и индустриални зони. Иновациите са основен двигател за постигане на растеж и модернизиране на българската икономика”, каза още Лукарски.

Той посочи, че за тази цел „Национална компания индустриални зони” ЕАД развива осем проекта за изграждане на индустриални зони с обща площ над 5 хил. дка.

„Приоритетно развиваме „София Тех Парк” - проект, насочен към стимулиране на технологичния трансфер чрез създаване на подходяща платформа за коопериране между наука и индустрия”, заключи Лукарски.

От своя страна Питър Де Крем посочи, че в България вече има успешно опериращи белгийски компании в сферата на химическата и петролна промишленост, строителството и аграрния сектор. По негови думи България се очертава като предпочитана локация в целия регион на Югоизточна Европа за белгийските инвеститори.

Според него условията, които предлага страната ни, създават предпоставки за реализирането на дългосрочни и устойчиви инвестиции, като не са малко примерите на белгийски компании у нас, които надграждат многократно първоначалните си инвестиции.

По думите на посланика на Белгия у нас Аник Ван Калстер в момента заявени намерения за инвестиции има и от още няколко белгийски компании. Една от тях планира изграждането на нов център за иновации в Северна България.

За периода януари-февруари 2016 г. износът за Белгия възлиза на 740 млн. евро, което е 51,2% спад в сравнение със същия период на 2015 г. Делът му в българския износ е 2,1%, като страната заема 12-0 място сред основните ни търговски партньори.

Вносът от Белгия е с 15,7% повече до 89,9 млн. евро спрямо януари-февруари 2015 г. Търговското салдото е отрицателно и възлиза на 15,9 млн. евро.

По предварителни данни на БНБ през 2015 г. преките чужди инвестиции от Белгия възлизат на 48,3 млн. евро, с което страната заема 9-о място по привлечени преки инвестиции у нас през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още