IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФГВБ да дава информация по реда на Закона за достъп до обществена информация

Мартин Димитров и Петър Славов от РБ внасят промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките с цел подобряване на публичната отчетност

22:12 | 16.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ФГВБ да дава информация по реда на Закона за достъп до обществена информация

Фондът за гарантиране на влоговете в банките банките (ФГВБ) да предоставя на обществото данни по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Това предлагат народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов чрез внесени в Народното събрание (НС) предложения за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ).

Основният мотив за измененията е отказът на ФГВБ да дава информация за развитието на случващото се около Корпоративна търговска банка (КТБ), когато тя е поискана от представители на гражданското общество.

Двамата депутати смятат, че е неприемливо ФГВБ да остава извън публичния контрол и отчетност, още повече че той събира обществени средства чрез вноски от търговските банки.

„Сегашният Управителен съвет застъпва тезата, че „фондът не представлява държавен орган“ и не е задължен субект за предоставяне на обществена информация, в това число и на народните представители“, четем в мотивите, публикувани на сайта на НС.

„Тъй като фондът е независим орган, очевидно липсва механизъм, по който Министерски съвет, Българска народна банка и парламентът или обществото да могат да задължават УС на фонда за предоставяне на информация за работата им, включително и по реда на ЗДОИ“, гласят текстовете.

Според Димитров и Славов промените „ще позволят и гарантират на обществеността (чрез механизмите за предоставяне на обществена информация по ЗДОИ) да имат пряк поглед върху начина на управление и разходване на средствата на фонда и останалата му дейност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още