IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма си тръгва, проблемите остават

Милиони бразилци жадуваха за отстраняването на президента, но и без Русеф в близко бъдеще няма да заживеят по-добре

08:43 | 17.05.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поне 100 млн. бразилци празнуваха началото на процедурата по импийчмънт и отстраняването на президента: от 12 май 2016 Дилма Русеф не е държавен глава на Бразилия. Много от сънародниците ѝ жадуваха за този момент още от 1 януари 2015 - деня, в който Русеф започна втория си президентски мандат.

Според социологическите проучвания 61 процента от бразилците, одобряващи импийчмънта, определят отстраняването на Русеф като победа. След като отмине еуфорията обаче, ще дойде ред на отрезвяването - под формата на тежък махмурлук, пише в свой коментар за Deutsche Welle Франсиз Франца.

Бразилците ще усетят, че все още се намират в епицентъра на икономическа криза, придружена от висока безработица и инфлация. И ще трябва да признаят, че страната им има спешна нужда от реформа на политическата, финансовата и социалната система. И сигурно ще забележат, че всички тези реформи трябва да бъдат гласувани от един Конгрес, в който 60 процента от членовете му си имат работа с правосъдието. Защото повечето от тях са обвинени в корупция. 

Бразилия вече е в ръцете на досегашния вицепрезидент Мишел Темер. Неговият имидж обаче не е по-добър от този на Дилма Русеф. Освен със собствената си непопулярност, той ще трябва да се бори с още един проблем - опозицията на Партията на труда на Дилма Русеф. Тя е третата по сила в камарата на депутатите, втора по сила в Сената и поставя легитимността на новото правителство под въпрос. Партията на труда ще направи всичко възможно, за да блокира политическия курс на новия президент. В този смисъл - нищо ново в бразилската политика.

Знае се, че Мишел Темер може да управлява страната между шест месеца и две години и половина - в зависимост от продължителността на процедурата по импийчмънт срещу Дилма Русеф. Знае се също така, че той не иска да се кандидатира за изборите през 2018 година. Но дори и да искаше, няма да може, защото след встъпването му в длъжност като вицепрезидент той получи забрана за заемане на други политически постове за срок от 8 години. Забраната му бе наложена заради установени нередности около дарителска кампания по време на последните избори. Той обаче имаше правото да заеме освободения от Дилма Русеф пост, тъй като досега е бил вицепрезидент. Впрочем знае се, че на евентуални избори за него биха гласували едва два процента от избирателите.

Очевидно е, че на власт идва един политик с минимална популярност и ограничен мандат. Единственият му шанс да подобри имиджа си е да се бори с всички сили за единство и реформи в Конгреса. Дяснолибералната партия на Мишел Темер има най-много депутати и сенатори в двете камари на парламента. А това означава, че той има възможност да напише история и същевременно да даде урок на Партията на труда. Тя управлява в продължение на 13 години - без да промени политическата система, която критикуваше, докато беше в опозиция.

Мишел Темер все още не е обявил някакви конкретни стъпки. Досега става дума само за либерални промени в икономическата политика, в приватизацията, говори се и за горна граница на държавните разходи и проверка на социалните програми. Той обеща също така подкрепата си за разследванията на корупционния скандал в "Петробрас", за да обезсили критиците си. Не е заявено обаче нищо конкретно.

И все пак: при целия скептицизъм след суспендирането на Дилма Русеф има и две добри новини. Първата е, че пълната политическа парализа на Бразилия отмина. И втората е, че най-сетне безкрайните гласувания по процедурата за импийчмънт приключиха. Поне до произнасяне на присъдата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Dilma Rousseff: Old Brazilian oligarchy behind coup (FULL INTERVIEW) https://***.youtube.com/watch?v=gRhgcWItpIkинтервю с госпожата и тя си го казва, че е комплот от олигарсите които са си поддръжници на Сашш и че е атакуване на BRICs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
"Темер е предавал в дипломатическата мисия на САЩ информация, която не е била секретна, но само за служебно ползване, когато е бил депутат."==Е, сега преди да вземе държавническо решение, пак там ще ходи /просто навик/ и дори може да вземе пример как става това от.......нашия "елит"! И ще получава потупвания по рамото от властта! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Мишел Темер, който стана в четвъртък изпълняващ длъжнстта президент на Бразилия след временното отстраняване на Дилма Русеф, е доставял информация за политическата ситуация в страната си на американското разузнаване. Това съобщи сайтът "Уикилийкс", предаде Франс прес.Темер е предавал в дипломатическата мисия на САЩ информация, която не е била секретна, но само за служебно ползване, когато е бил депутат.===Не, че САЩ имат пръст. Съвпадение просто.И да НЯМА да заживеят по добре. Но и това е просто съвпадение. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"Милиони бразилци жадуваха за отстраняването на президента, но и без Русеф в близко бъдеще няма да заживеят по-добре."Браво Бойчо ...по тоя начин и вълкът сит и агнето цяло !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 12
michaelis12
преди 7 години
не са жадували милиони бразилци, а Сашови жадуваха да я махнат щото не им играеше по свирката, ама китайците и руснаците ше им го боднат в човката на американските противняци дет само събарят къщите на хората ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
kaputov
преди 7 години
САЩ няма да се дадат без бой.Борят се с конкурентите си и не искат да отстъпват едноличното световно господство.Държат в шах членовете на ЕС с бежанците.Членовете на другия конкурент БРИКС също са подложени на атаки и от БРИКС може да остане само ИКС.Така лесно ще го манипулират и ще провеждат политика в интерес на американските корпорации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още