IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 90% от бежанците влизат в ЕС с помощта на трафиканти

Трафикът на бежанци е най-доходоносната незаконна дейност в Европа, сочи съвместен доклад на Европол и Интерпол

16:25 | 17.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Около 90% от бежанците, които влизат в ЕС, са подпомогнати от трафиканти. Това е един от основните изводи в съвместен доклад на Европол и Интерпол. Анализите на двете институции показват, че мигрантите са сериозен бизнес и е необходимо много задълбочено разследване на практиките, за да бъдат пресечени нелегалните мрежи.

До този момент няма доказана систематична връзка между трафика на бежанци и тероризма, но расте рискът международни терористични организации да използват миграционните потоци, за да влязат в ЕС, предупреждават двете организации.

В доклада е посочено, че приходите на трафикантите от превеждането на бежанците в Европа през миналата година са в размер на между 5 млрд. и 6 млрд. евро. Това е най-доходоносната незаконна дейност в Европа през миналата година.

Трафикът на хора е международна дейност, посочват още Интерпол и Европол. В нея участват представители на повече от 100 държави. Структурата на мрежите включва лидери, които координират дейността по целия маршрут и организатори, които отговарят по места за осъществяването на трафика, благодарение на своите контакти.

Така мигрантите в ЕС са уязвими от гледна точка на трудова или сексуална експлоатация, защото трябва да платят своите задължения към трафикантите.

По данни на Международната организация за миграцията над 1 млн. бежанци пристигнаха в Европа през миналата година. 

Още новини, свързани с бежанската вълна в Европа, можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още