IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Кабинетът няма морално основание да тръгва на предсрочни избори

Премиерът коментира данните за изпълнението на бюджета по време на правителственото заседание

17:19 | 17.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

"Нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори. При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел да кажем, че ни е трудно в парламента". Това заявява по време на днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на МС.

След като финансовият министър Владислав Горанов информира кабинета за спад на безработицата, нарастване на брутния вътрешен продукт и подобряване на бизнес климата, Борисов стига до извода, че като показатели страната се движи добре.

"България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг в ЕС. Приходите и помощите по консолидирания бюджет към края на март са в размер на 9,97 млрд. лв. и нарастват с 1 302 млн. или 16,7 на сто спрямо първото тримесечие на 2015 г. Фискалният резерв е 11,9 млрд. лв., като излишъкът е 1 863 млн. лв., коментира данните за КФП за първото тримесечие министърът на финансите Владислав Горанов.

„Спрямо същия период на миналата година имаме около 1,1 млрд. повече приходи и се очаква по-голямата част от месеците до края на годината да отчитаме положително салдо по бюджета“, отчита още Горанов.

„Виждате, че като показатели държавата и правителството се движат добре. Под 10% безработица дори ние не сме си представяли, че ще падне“, отговаря премиер рламента. Нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори“, коментира министър-председателят.

Той припомни поставената цел за 4% ръст на икономиката и за създаване на максимално добри условия за инвестиции.

По повод откритите и изграждани в Южна България производствени мощности и откриването на работни места, премиерът Борисов коментира: „Навремето казваха, че асфалт не се яде, а сега там, където има магистрали и жп линии, там отиват инвеститорите. Затова сега мощно се насочваме към Северозапада и Северна България”.

Министрите коментират по време на заседанието и поискани от Екатерина Захариева допълнителни средства за съдебната власт – около 5,3 млн. лв. за обзавеждане на Районен съд – София и Районна прокуратура – София.

"До момента са инвестирани в сградата с миналогодишния бюджет за ремонт и преустройство 14,5 млн. лв. С отпуснатата днес сума общата инвестиция, която правителството ще направи по тази сграда, е над 20 млн. лева", казва министърът на правосъдието.

„Това е последният ни ангажимент по тази сграда. Огромни пари се наляха в едно за пореден път заварено абсолютно провалено съоръжение“, коментира Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hagan
преди 7 години
който гласува за президенското вето гласува за гарантиране на статутквото и за растежа на дпс веднъж завинаги трябва тази пътна и финансова връв да бъде скъсана и тези хора които не се смята за българи а просто имат паспорти да гласуват за българска българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още