IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите приветстват новия бос в Hugo Boss

Финансовият директор и експерт Марк Лангер поема управлението на концерна

18:34 | 17.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на германския моден концерн Hugo Boss отчитат стабилен ръст през вторият ден на седмицата. В хода на сесията листнатите на индекса MDax книжа поскъпнаха с над 3 на сто. Акциите, които през изминалите два месеца загубиха около 50% от стойността си, са сред най-растящите компоненти днес на вторичния бенчмарк. „Вината“ за всичко това е у един човек, предава германският икономически канал N-Tv. 

Hugo Boss иска да излезе от кризата с помощта на финансов експерт. За нов главен изпълнителен директор ще бъде назначен финансовият директор и временен шеф Марк Лангер. Бившият мениджър от McKinsey ще продължи да отговаря и за финансите и за финансовия контрол. Председателят на Надзорния съвет Михел Парудин подчертава, че „съм убеден, че в сегашната ситуация взимаме правилното решение с избора на Марк“.

Марк Йозефсън от Equinet очаква, че новият шеф на Boss ще  има доста работа. След 13 години в групата Лангер разполагал с необходимия опит и знаел къде точно са проблемите и възможностите. Други анализатори считат, че назначаването му е решение, което се3грижи за приемственост.

След изненадващата оставка на предишния директор Клаус-Дитрих Ларс през февруари Лангер пое временно управлението и обяви, че предвид падащата печалба ще свие разходите. 47-годишният мениджър съкращава доста разходи – закриват се губещи обекти от силно изградената през изминалите години мрежа, при което закриването на 20 магазина в Китай бе само началото. 

Германската модна марка, позната най-вече с мъжкото облекло, не успява да се справи със забавянето на търсенето в Азия и със силните промоции в САЩ, което доведе до понижаване на прогнозата за печалбата ѝ и коства мястото на бившия главен изпълнителен директор Ларс. Компанията обяви, че планира да затвори магазините, в които продажбите спадат. Освен това ще спести допълнителни 50 млн. евро тази година, като предоговори наемите на други магазини, запазвайки фокуса си върху маркетинга.

След ръста от последните години инвестициите ще бъдат понижени под нивото от 200 млн. евро. В Китай освен това германците бяха принудени да намалят сравнително високите цени, за да привлекат клиенти. В САЩ Boss напуска търговията на едро.

Модният концерн с годишни приходи в размер на 2,8 млрд. евро се сблъсква с битка за намаления на цените и промоции, преди всичко в САЩ, и слаб бизнес в Китай. Ето защо през 2015 г. Boss не успя да постигне вече занижените и без това годишни цели и очаква през тази година лек спад на печалбата. През първото тримесечие приходите се сринаха с 48 на сто. Същевременно Лангер потвърди целта си за спад на чистата оперативна печалба (Ebitda) в ниския двуцифрен сегмент при стагниращи приходи. През 2015 г. Ebitda се повиши с 1 на сто до 594 млн. евро, доста под очакванията на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още