IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият главен архитект на София ще търси цялостна визия за историческия център

Разрешителни за строеж на нови сгради ще бъдат издавани след изграждане на техническата инфраструктура в региона, каза Здравков

10:17 | 18.05.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

За цялостна визия в историческия център на София ще работи новият главен архитект на столицата. Това стана ясно от думите на Здравко Здравков в ефира на БНТ. Той беше категоричен, че не трябва да се работи „на парче“, а за цялостния облик на улиците, да се премахнат незаконно поставени кабели и климатици, за да може центърът на града да изглежда привлекателно.

Ще бъдат изработени планове, които ще регламентират цветовите решения, настилките и начина на осветление на сградите в историческия център на столицата, посочи още главният архитект.

Той припомни, че градът има богато културно наследство от различни епохи и може да се превърне в много привлекателно място за туристите и живеещите в града с качествени пешеходни маршрути, които да обвързват площадните пространства.

Според Здравков един от големите проблеми на София е именно средата, обърната изцяло към автомобилите. Не са обследвани като качествени и достъпни маршрутите за пешеходците. Новият главен архитект на столицата припомни, че основното мото на кандидатурата му е „София град за хората“.

Постепенно центърът на града ще бъде „разтоварен от автомобили“, посочи още Здравков и допълни, че хората „обичат да посещават пешеходните зони“, сочейки за пример развитието на бул. „Витоша“ в последните години. 

„Не коментирам дизайна на улицата, но подходът, по който се работи, е правилен“, категоричен беше новият главен архитект на столицата.

Здравков посочи още, че ще бъде направен анализ на градската среда, за да бъдат избрани най-добрите начини за намаляване на трафика в града.

По отношение на проблема с презастрояването на София главният архитект беше категоричен, че разрешителни за строителство на нови сгради ще бъде издавано само след като първо бъде изградена техническата инфраструктура – водоснабдяване, канализация и изграждането на улица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Много амбициозно момчето, дано да не се окаже че пътят към ада е постлан с добри намерения. 1)Незаконно построените кабели и климатици би трябвало да дойдат чак след незаконно построените остъклени балкони, разноцветните изолации на квадратчета и подобни мизерии. 2) Как да се разтовари центъра.. ама той Бай Тошо го беше направил бе, затваряш бул. Руски и ремонтираш Дондуков че на нищо не прилича, и трафика върви по Патриарха/Левски/Дондуков/Опълченска и Хр. Ботев. 3) Центъра та Центъра. А повечето хора живеят в кварталите. Какво правим там? Или ги оставяме да продължават да се превръщат в гета, че гледам не се и чисти напоследък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още