IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми да получават европари за разходи по листване на БФБ, предлага Делян Добрев

Това може да стане със 7 млн. евро от бюджета на програма "Иновации и конкурентоспособност", изчисли депутатът

11:59 | 18.05.16 г. 8
Фирми да получават европари за разходи по листване на БФБ, предлага Делян Добрев

Да бъде въведена грантова схема по програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) за инвестиционни посредници. Това предлага Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в парламента, в интервю за вестник „Стандарт“.

Българската икономика от години страда, че у нас няма развит капиталов пазар. Всяка една нормална икономика в развитите страни по света се крепи  на два стълба: капиталовият пазар и банковото финансиране. Конкретно за България можем да кажем, че капиталов пазар почти не съществува заради слабите обороти, ниската ликвидност и малкия брой компании на Българската фондова борса (БФБ), обяснява депутатът.

Според него една специална мярка по оперативната програма може да има за цел инвестиционните посредници да повишат информираността на българските средни предприятия за възможностите на капиталовия пазар за привличане на инвестиции.

От друга страна ОПИК може да покрие 100% от разходите, съпровождащи листване на БФБ, които са между 30 и 50 хил. лв., смята той.

Може би най-важното е ОПИК да финансира представянето на тези компании в чужбина (т.нар. роуд-шоута) пред институционални инвеститори - пенсионни фондове, управляващи дружества, инвестиционни банки, настоява депутатът.

„В резултат от една грантова схема програмата ще одобри например десетина инвестиционни посредници (ИП). У нас работят около 30 лицензирани ИП, като много от тях вероятно ще участват с проекти. Въз основа на конкретни, публично оповестени критерии най-добрите проекти на десетина ИП ще бъдат одобрени и ще получат финансиране от ОПИК“, обяснява предложението си той.

Одобрените посредници ще имат за задача да намерят подходящи предприятия в България, да повишат тяхната информираност, да им подготвят документите за листване на БФБ, да направят за тях представяне в чужбина, за да пласират успешно предлаганите акции.

„Така, ако имаме десетина ИП и всеки от тях говори със стотина предприятия, от които да оцени десетина с достатъчно добър потенциал за растеж, това ще означава десетки, ако не и стотина нови емисии на БФБ. Емисии, които ще бъдат представени също и в чужбина. Участието на международни институционални инвеститори в първичните публични предлагания представлява привличане на преки чуждестранни инвестиции в България“, казва той.

„Всяка инвестиционна банка или пенсионен фонд в чужбина разпределя своя риск и за всяка страна, включително и за България, има определени средства, които да инвестира тук. За съжаление, тези средства не се инвестират просто защото няма какво да купят тук. Една инвестиционна банка може да е определила 50 или 500 млн. евро за инвестиции в България, но от тях да не е вложила и 1 евро, защото капиталовият пазар у нас не съществува във вида, в който те си го представят и какъвто е в чужбина“, допълва народният представител.

Той коментира, че след пласирането на десетки нови емисии на БФБ, освен привличането на външни инвестиции, ще се увеличи и ликвидността на борсата. На нея вече ще има нови, интересни, динамично развиващи се компании, които ще се търгуват непрекъснато и капиталовият пазар ще заприлича повече на пазарите по света.

Най-важното според него е, че българските предприятия чрез увеличението на капитала си ще получат свеж финансов ресурс, за да растат по-бързо, а този висок ръст на достатъчно на брой компании ще доведе и до по-висок икономически растеж в България. Не на последно място един работещ капиталов пазар ще създаде конкуренция на банките у нас, защото ще има още един източник, от който компаниите ще могат да финансират своето развитие.

Сега обаче никой не е включил възможност за стимулиране на капиталовия пазар у нас с пари от оперативната програма. Следователно, за да се стартира тази схема, трябва да се мине през промяна в програмата.

„Това няма да е проблем, тъй като реализацията на тази идея ще ангажира много малък процент от ОПИК. Ако ресурсът й е около 1,4 млрд. евро, то за стимулирането на капиталовия пазар ще са необходими не повече от 7 млн. евро, което на практика е 0,5% от бюджета на програмата“, изчисли Добрев.

Вече работим по тази идея, казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
Това няма да е проблем, тъй като реализацията на тази идея ще ангажира много малък процент от ОПИК. Ако ресурсът й е около 1,4 млрд. евро, то за стимулирането на капиталовия пазар ще са необходими не повече от 7 млн. евро, което на практика е 0,5% от бюджета на програмата, изчисли Добревшапо мосю Добрев!!! Можете и % да смятате!! Значи ставате за даскал по математика. Аййдиии у школото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Ами, тогава явно БФБ е пералня, от КАКТО СЕ КАЧИХА ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОЛЕМИ ПОТЕНЦИАЛИ, ВСИЧКИТЕ ЗАВИСЯТ ЯВНО ПОЛИТИЧЕСКИ, ЗХБГ,ТРЕЙС И ЕНЕМОНА, САМО ТРЕЙС ОЦЕЛЯ!! Нови ИПОТА, спонсорирани от ЕС, може, НО КОГА И КОГО ЩЕ КАЧИТЕ, ТО С ТАЗИ ИСТОРИЯ ДО СЕГА ПО ДОБРЕ ДА ЗАТВОРИТЕ, НАПОЛОВИНА ДЪРЖАВНОТО ДРУЖЕСТВО БФБ !!!! НИТО ИМА КОНТРОЛНИ ОРГАНИ, КАТО КФН ИЛИ РАЗНИ АСОЦИАЦИИ НА ДРЕБНИ И ЕДРИ АКЦИОНЕРИ !! ПРИМЕР КТБ !!! ПО ДОБРЕ ДА КУПУВАТЕ, ПО ДОБРЕ АКЦИИ ДИРЕКТНО, ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО С ЕС ПАРИ, ПОД ФОРМАТА НА НЯКОИ ФОНД ИЛИ НОВ ИНДЕКС ИЛИ НОВА БОРСА, НАЙ ДОБРЕ.!!!! ИКОНОМИКАТА НИ НЯМА КАПИТАЛОВ ПАЗАР, НЯМА НИЩО, ПАРЛАМЕНТА Е ФУНКЦИЯ САМО !!! КОЯТО ОТДАВАНА НЕ РАБОТИ, ЗАЩОТО И ТАМ КАКТО В ГОРНИТЕ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ Е КОЛЕКТИВНА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Toranaga
преди 7 години
кой нормален слага + на strol????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Toranaga
преди 7 години
като цъкате минуси, поне се обосновете!!! И тук е пълно с *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Toranaga
преди 7 години
че какво му е умното? Нали на борсата се листват фирми с голям потенцял? Вместо да премахне неспособните фирми, които сами изчезват> Банев, Сашо Апашо, Пеевски & Сие, щял да субсидира. по голяма глупост не бях чувал от мнооого време!!! Бойко е прав, лош ние материала. Да го маха Добрев!!Е затова се махнах от БФБ. Някой може ли да ми каже, ако не ходи някой на работа без явно извинение на работа, няма ли уволнение??? Да, ама ако си Пеевски, и си в парламента?Явно е болен и затова мйка му му прехвърля фирми !!! Сууупер държава!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Нема да има нужда да обяснява. Тиквий като чуе само "получаване на европари" и скача метър от място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
strol
преди 7 години
Брех,в ГЕРБ имало поне един дето да не е умствено изостанъл,явно момчето не е чело само Винету:)))Не знам обаче как ще обясни на Тиквата и на оня *** Лукарски що е то БФБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
redcretin
преди 7 години
За чий Х-У-Й? Българските компании не могат да преживеят едно листване ли? Да не говорим че масово не се листват и на чужди борси, щото там никой не ги отразява с фалшивите им мажоритарни игрички и куха стойност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още