IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криза в икономиката не значи криза в инвестирането

Добра възможност за вложение при трудни времена е купуване на имот, но със спестени средства, а не с кредит, смята Надя Стимпсън

15:11 | 19.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<strong>Woolworths&nbsp;</strong>прекрати дейността си по време на последната криза във Великобритания, след като не се фокусира върху иновативна дейност и изследователска и развойна дейност.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Woolworths прекрати дейността си по време на последната криза във Великобритания, след като не се фокусира върху иновативна дейност и изследователска и развойна дейност. Снимка: Ройтерс

Йонко Чуклев, Спас Христов и Петър Ангелов заемат първите три места в конкурса по повод 15 години Investor.bg "Как да инвестираме по време на криза?". Журито в състав Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, и Владимир Сиркаров и Кузман Илиев, автори и водещи в Bloomberg TV Bulgaria, отличи най-добрите анализи измежду над 50 предложения.

Препоръката на автора Йонко Чуклев е по време на криза да се инвестира в сектора здравеопазване. "Безжалостно, лукаво, търпеливо и благо" препоръчва да инвестираме Спас Христов. Петър Ангелов пък съветва по време на криза да се правят вложения в подобряване на производителността. 

Представяме Ви и следващия анализ, който е подготвен от нашата читателка Надя Стимпсън

Инвестирането по време на криза е тема, засягаща както частните лица, така и малкия и големия бизнес, та дори и публичните финанси. Всички станахме свидели как по време на последната икономическа рецесия в периода 2008 – 2012 г. банковите институции значително свиха отпускането на финансови заеми и се наблюдаваше увеличение на лихвените проценти.

Отпускането на кредити и овердрафти беше стеснено и увеличаването на лихвените проценти по жилищните кредити се оказа достатъчна предпоставка за свиване на пазара на имоти. В някои държави с добре установен пазар на недвижимите имоти, като Великобритания и САЩ, например, това доведе до „пукане на балона” на доста завишените цени на имотите. 

Някои ще се запитат дали това все пак не е трябвало да се случи? Доколко могат да се вдигат цените на недвижимите имоти, без дори и да се взема предвид нивото на заплатите или тотално да бъде пропусната естествената съпоставка с инфлацията.

През 2007-2008 г. във Великобритания, например, пазарът на имоти навлезе в криза паралелно с настъпването на рецесията и намаляването на БВП. Нивото на безработицата нарасна, а възможността за използване на каквито и да било потребителски или бизнес кредити беше не добре посрещната възможност от банките.

На Острова за закупуването на жилища минималният депозит за отпускане на кредит достигна нива от 15-20%, при положение че от годините на възход и бум преди рецесията жилищните, или така наречените кредити  „закупуване за отдаване под наем’’, бяха отпускани на нива почти без какъвто и да било депозит и с не особено стриктен контрол. В годините на кризата цените на имотите паднаха значително, но търсенето също така тръгна надолу.

Последната криза във Великобритания започна през второто тримесечие на 2008 г., при което беше установен спад от 0,1% на икономиката. Това постави края на 63 последователни тримесечия на растеж, които се простират чак от 1992 г. Разбира се, имаше и алармиращи показатели по рано. Година по рано, през 2007 г. банката Nationwide излезе с данни, че средната стойност на дом в Англия е паднала с 0,8% през ноември. Според статистическите данни това е първият спад от февруари 2006 г. и най-големият месечен спад от юни 1995 г.

Отново същата банка, но през 2009 г., отчита спад от 17,6% от предишната година на индекса на цените на недвижимите имоти.

Разбира се, цените на имотите спаднаха главоломно, което води до извода, че инвестирането в имоти по време на криза е доста добра опция.

Само че самият паричен източник на инвестицията трябва да идва от спестени по време на икономически възход средства. Това се дължи най-вече на факта, че, от една страна, банките не отпускат по време на криза лесно финансиране за закупуване на имоти или разширяване на бизнеса, а, от друга страна, увеличението на лихвените проценти на кредитите доведе до спад на одобрените заеми към потребителите и потенциалните бъдещи купувачи. Тази теза може да бъде защитена и от теорията на Джон Кейнс (1883-1946).  Кейнс твърди, че лихвеният процент не променя склонността на индивида да консумира, а по-скоро прави така че, е по-трудно за индивида да взема на заем.

Изводът от моите разсъждения и използваните примери и теории води до наблюдението, че по време на криза е добре да се инвестира в недвижими имоти поради ниската им цена. Самото инвестиране може да бъде планувано в периода на икономически възход и да бъде чрез спестявани за тази цел средства. Както вече бе споменато, криза в икономиката не бива да се свързва с криза в инвестирането, а точно обратното.

Като добър урок, който може да се има предвид, е този от времето на т.нар. „Азиатска зараза“ или кризата през 1997 г. Тогава американски инвеститори закупиха взаимни фондове с холдинги от този регион по времето на кризата, когато перспективите в региона са изглеждали мрачни, но са достигнали значителен растеж през следващото десетилетие.

Фондовете, които са учетворили сумите си през последните 19 години от започването на „Азиатската зараза’’, са обобщени в таблицата. Тези, които са поели риска по време на финансовата несигурност на азиатските пазари и са придобили взаимни фондове, фокусиращи се в този регион, са били добре възнаградени.

Taблица 1: Инвестититори във фондове по времето на "Азиатската зараза''

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 8
redcretin
преди 7 години
Още някоя тъпотия? В дефлация - загробване на кеш в НИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още