IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България сред страните от ЕС с най-силен спад на дела на децата в риск от бедност

Въпреки това страната ни е втора в съюза по този показател след Румъния

15:18 | 18.05.16 г.
България сред страните от ЕС с най-силен спад на дела на децата в риск от бедност

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-голям спад на риска от бедност и социално изключване на децата през 2014 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Въпреки това страната ни остава втора в съюза по дял на децата в риск от бедност и социално изключване, сочат още данните.

За периода 2010 – 2014 г. делът на децата в риск от бедност и социално изключване у нас се е понижил с 4,6 процентни пункта до малко над 45%. Изпреварва ни само Румъния, където за същия период се отчита увеличение на този дял до 51%. Третата позиция е за Унгария с малко над 40%. Следват Гърция и Испания, като за периода Гърция е с най-силен ръст на дела на децата в риск от бедност и социално изключване в ЕС.

Най-силен спад на дела на децата в риск от бедност и социално изключване е отчетен в Латвия и Литва – почти по 7 процентни пункта и в двете страни.

С най-нисък дял на децата в риск от бедност и социално изключване са Дания, Финландия, Швеция и Холандия. От държавите от Централна и Източна Европа това са Словения и Чехия – по малко под 20%.

Средно за ЕС делът на децата в риск от бедност и социално изключване е около 28%, като почти толкова е и в държавите от еврозоната.

Данните на Евростат показват, че 40 на сто от децата в България не консумират веднъж на ден свежи плодове и зеленчуци, защото семействата им не могат да си позволят. Делът на децата, които не консумират достатъчно протеини, достига над 42%. Делът на децата у нас, които не могат да си позволят облекло, достига малко над 36%, а обувки – почти 49%.

За сравнение, средно за ЕС само 4% от децата не консумират веднъж дневно свежи плодове и зеленчуци, 5,1% не приемат достатъчно протеини, 7,4% имат проблем с облеклото и 4,7% - с обувките.

Като цяло в ЕС в най-голям риск от бедност са самотните родители (над 48%) и семействата с три и повече деца (над 32%), както и семействата с ниско образование на родителите (над 50%). В сериозен риск са и децата на имигрантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още