IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпознаваемостта все още е проблем за българската IT индустрия

Предизвикателство е и спазването на стандартите, смята Димитър Николов от InterConsult Bulgaria

22:17 | 19.05.16 г. 7
<p>
	Димитър Николов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Димитър Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процесната ориентираност и спазването на стандартите са фактори, които липсват на българската IT индустрия, а и на Балканите като цяло, за да се представя още по-добре. Това заяви Димитър Николов от InterConsult Bulgaria в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му откакто страната е в Европейския съюз, се наблюдава подобрение и изискванията се покачват.

„Въпреки че успяваме да продаваме своята продукция в чужбина, все още голямо предизвикателство е фактът, че България не е разпознаваема. Когато се говори за Източна Европа, хората от сектора се сещат за Полша“, посочва Николов.

Според него развитието на България като аутсорсинг дестинация на Западна Европа, започнало преди 25 години, се дължи на факта, че ние сме по-близки културно от индийците например.

„Много често западни компании се допитват до български фирми с желанието те да разрешат по-сложни бизнес проблеми, отколкото индийците биха могли да разрешат“, каза още Николов. Той подчертава обаче, че в сектора липсват кадри и че перспективата е и в бъдеще да има дефицит на човешки ресурси.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
A, и като си говорим за разпознаваеми ИТ компании и индустрии, можеш ли да ми припомниш, че съм забравил, Бил Гейтс, Лари Елисън, Пол Алън, Майкъл Дел, Стив Джобс кой университет са завършили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
какво ще уточниш, като нищо не ти е ясно. Има наистина НЯКОЛКО много добри университета. Останалото е почти същия шит като тук. Постоянно и на всеки му е виновен университета, що на крив.... нали знайш.Аз познавам един куп хора, българи, завършили в България, някои от тях работят тук, други в чужбина за повече от 120х долара ( което искам да ти кажа изобщо не е чак толкова колосална заплата, колко ти изглежда) на които западните специалисти няма какво да им кажат. Наистина, за много талантливите хора, които искат да правят наука и открития, тук не става НО средно-статистическия инженер може съвсем спокойно да се изгради у нас. Съвсем друг е въпросът, че на другарете аутсорсаджии не им требат инженери и математици а занаятчии да коват код в несвяст за 1500 уефчета и са сърдити на университета че ги учи на информатика и програмиране а не да Жава да лепят бутони и чек боксове по екрана и да "бродират" репорти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
fri
преди 7 години
за да не ми пишете повече минуси (т.е., че не било вярно)ще уточня, че става дума за университети зад Океана, като МIТ например (или длуги от "Бръшляновата лига")и българи, завършили с отличие (над 5.50 по наши оценки) там- за коиго идват работодтели да ги агитират да работят при тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
fri
преди 7 години
познавам българи, IT-специалисти, които са учили първо в Б-ия, после в престижни университети /или само в престижни университети след големи успехи в Б-ия в международни олимпиади и състезани- и сега си заработват заплата от 120х. долара на год. в престижни фирми, които фирми сами са ги издирвали и проучвали да работят за тях --та те казват, че в Б-ия, в университетите, нямало на какво да ги научат, затова са отишле да учат на друго мястотук обравованието е допотопно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Неее драги, по-близо сте като разстояние - 2 часа полет вместо 12 до Индия хахахаха!Каква разпознаваемост в индустрия, която няма собствен продукт? Ишлеме, с редки изключения (които за капак и в самата България не са известни).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още